Bingöl
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2394.1
  • BIST
    10239.55
  • BTC
    61207.6$

Kentsel mağduriyet bitti mi?

15 Aralık 2023, Cuma 09:44

Kentsel mağduriyet olarak nitelendirdiğim Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinde mağduriyet gerçekten bitti mi? Hiç sanmıyorum.
Bingöl’de son günlerin önemli gündem maddelerinden biri, Kültür Mahallesinde uygulanan kentsel dönüşüm projesi.
Kültür Mahallesindeki 151 dönümlük alan, Bingöl Belediyesi tarafından 2011 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. 2016 yılında vatandaşların elektrik, su gibi temel yaşam kaynakları kesilerek evler boşaltıldı, kentsel mağduriyet başladı. 2017 yılında başlaması gereken kentsel dönüşüm projesi kapsamında, 2018 yılı ekim ayında, seçim arifesinde kurban kesilerek temel atma töreni düzenlendi, sonrası kıştı çalışma yapılamadı ya da yapılmadı.
Temel atma töreninden 5 ay sonra mahalli idareler seçimleri yapılınca belediye yönetimi değişti, gösterişli törenle temeli atılan proje iptal edildi. 
Bu arada hak sahiplerinin mağduriyeti devam ediyordu. Kiracı konumuna düşen hak sahipleri yüksek kiralar öderken, bakanlığın belirlediği miktarın altında kira desteği alıyordu.
2020 yılına gelindiğinde TOKİ ile anlaşma sağlandığı belirtilerek hak sahipleri ile yeni sözleşmeler imzalandı ancak mağduriyet hiçbir zaman bitmedi.
Kültür Mahallesinde yapılacak 1172 adet konut ve 196 adet dükkan inşaatı ile ilgili ihale, 2 Ekim 2020 tarihinde yapıldı. 2021 yılı inşaat sezonu olan nisan ayı itibariyle çalışmalara başlandı. İhale şartnamesine göre, konutların yer tesliminden itibaren 600 takvim gününde, yani 2022 yılı içerisinde hak sahiplerine teslim edilmesi gerekiyordu.
Edilmedi.
Konutlar zamanında teslim edilmediği gibi kira desteği de kesilmiş, hak sahiplerinin mağduriyeti artarak devam ediyordu. 2016 yılında, kiracı konumuna düşürülen hak sahiplerine sadece 2 yıl kira desteğinde bulunulmuştu.
2023 yılında hak sahiplerinin mağduriyeti katlanarak devam etti. Konutların teslim süresi gecikince, hak sahiplerine yüksek kiralar dayatılarak kiracı oldukları evlerin boşaltılması istendi. Ev sahipleri ile sorun yaşayan bazı kentsel dönüşüm mağduru kiracılar, bu süreçte mahkemelik oldu.
Hak sahipleri 2022 yılında teslim edilmeyen konutlarının 2023 yılında teslim edilmesini beklerken sürekli ertelemelerle karşılaştı.
Önce haziran ayı işaret edildi, haziran ayı geldiğinde, ağustos ayı, eylül, ekim, kasım derken, aralık ayına kadar geldik. 
Geçtiğimiz hafta Bingöl Belediyesine giderek belediye başkanı Erdal Arıkan ile görüşen kadınlar, konutların 11 Aralık Pazartesi günü teslim edileceği yönünde söz aldı.
Pazartesi günü geldiğinde Bingöl Belediyesi bir açıklama yaparak, teslimatların 13 Aralık Çarşamba günü itibariyle yapılacağını belirtti. Açıklamada, “13 Aralık 2023 Çarşamba günü itibariyle liste sıralaması ve tarihler baz alınarak hak sahiplerine konutlar teslim edilecektir. Emlak Yönetimi tarafından yapılacak ilanda belirtilen evrakları ve sözleşmeleri tamamlayarak, listedeki tarih ve sıralamanıza göre anahtarlarınızı TOKİ Konut alanında bulunan Emlak Yönetimi Ofisinden teslim alabilirsiniz” denildi.
Emlak yönetiminden hak sahiplerine gönderilen mesajda da, 150 metrekare konutlar için 3 bin 954 lira avans istenerek, bu paranın (2 taksit halinde) yatırılması durumunda anahtarların teslim edileceği belirtildi.

“ANAHTARINIZI ALABİLİRSİNİZ AMA TAŞINAMAZSINIZ”

Çarşamba gününden itibaren hak sahiplerine anahtarlar teslim edilmeye başlandı. Ancak anahtarlarını aldıkları konutlarına taşınamıyorlar. Yıllardır evlerinin teslim edilmesini bekleyen ve perşembe günü anahtarını teslim alan bir hak sahibi ile yaptığım görüşmede, anahtarını alıp almadığını sordum. 
“Anahtarımı aldım ama taşınamıyorum” dedi.
“Neden?” diye sorduğumda, “19 Aralık tarihine kadar beklememizi söylediler, 7. adadaki tüm anahtarlar teslim edildikten sonra taşınabilecekmişiz” yanıtını aldım.
Böylece, 11 Aralık’ta teslim edileceği söylenen konutlar için bir haftalık erteleme daha gelmiş oldu. 19 Aralık’ta taşınma işleri başlar mı, emin değilim.

KONUTLARIN TESLİMİNİ BİR LÜTUF GİBİ SUNMAYIN!

Gelelim konut anahtarlarının teslim edilmeye başlanmasını bir lütuf olarak sunanlara.
Vatandaşlar yıllarca mağdur edilirken, kiraları dahi ödenmeyerek ev sahiplerinin vicdanına mahkum edilirken ortada olmayan Ankara’daki Bingöl sevdalıları! şimdi büyük iş başarmış gibi birbirlerini kutlama yarışına girmiş. 
Ankara’da sıcak koltuklarında oturup, 7 yıl süren konutların bitmesini bir lütufmuş gibi sunuyorlar. Sizin, Kültür Mahallesi kentsel dönüşüm projesi kapsamında hiçbir faydanızın olmadığını biliyoruz.

FİYATLAR GÜNCELLENECEK Mİ?

Mağduriyet bitti mi? sorusuna gelince…
Bugün konutlarına kavuşacak olmanın buruk sevincini yaşayan hak sahipleri, ödemelerde yeni bir fiyat güncellemesiyle karşılaşır mı bilemiyorum. 
Hak sahiplerine yeni borçlar, yüksek borçlar çıkar mı önümüzdeki günlerde göreceğiz. 
Umarım yeni mağduriyetler oluşmaz, 7 yıldır mağdur olan vatandaşlar yeni mağduriyetlerle mücadele etmek zorunda kalmaz.

 

Yorum Yazın