Bingöl’de son dönemlerde çok sayıda güneş enerji santrali projesi için çalışmalar başlatılırken, bir projenin de Solhan İlçesi Boğan Köyü mevkiinde hayata geçirilmesi planlanıyor. ÇED süreci devam eden projenin, halkın görüşüne açıldığı bildirildi.
Bingöl Valiliğinden yapılan duyuruda, “GMC Solar İnşaat Taahhüt Gıda Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından, Bingöl ili, Solhan ilçesi, Boğlan Köyü, 353 ada 56 parsel mevkiinde yapılması planlanan "Solhan Güneş Enerji Santrali (20MWm / 20MWe; 29,9 Ha) Ve Enerji Depolama Tesisi (20MWe / 20MWh)" projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiştir. Söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği'nin 14. Maddesi (1) no'lu bendi kapsamında Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde 10 takvim günü görüşe açılmıştır.
Bakanlığa/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na veya Bingöl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine müracaat edilebilir” denildi.
40 BİN PANEL KURULACAK
Proje kapsamında 29,9 hektarlık alanda her biri 500 Wp gücünde 40 bin adet fotovoltaik panel kurulmalı planlanıyor.
Proje ile ilgili tanıtım dosyasında, şu bilgilere yer verildi; “ÇED sürecine konu bu proje ana hatları itibariyle; Optimum açıda sabitlenmiş ve her biri 500 Wp gücünde 40.000 adet fotovoltaik panelden oluşacak 20 MWm / 20 MWe kurulu gücünde bir güneş enerji tarlasından, Her biri 5.000 kW gücünde 4 adet eviriciden, 1 adet Lityum-iyon teknolojisine sahip hava sağutmalı 20 MWe kurulu gücünde enerji depolama tesisinden oluşacak olup, kurulu gücü ile üretebileceği yıllık üretim miktarı 40.000.000 kWh olması öngörülmektedir. Üretilen elektrik 154 kV gerilim seviyesine yükseltildikten sonra 154 kV elektrik iletim hattı ile Boğlan GES TM üzerinden enterkonnekte sisteme bağlanması hedeflenmektedir.”
Abdulkadir BEĞSARI