Bingöl Valiliği’nde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Vali Ahmet Hamdi Usta tarafından Bingöl’de depreme hazırlık çalışmaları kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verilerek depremlerde hayatını kaybedenler anıldı.

Bingöl Valisi Usta başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Erdal Arıkan,

Vali Usta6

Vali Yardımcısı Malik Çalışır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enes Üçgül, AFAD Müdürü Atilla Uzun ve Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasip Ekici hazır bulundu.

Vali Usta, ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen 6 Şubat Depremleri sonrasında Türkiye’nin tek yürek şeklinde seferber olduğunu ve Bingöl’den de bölgeye destek sağlandığını söyledi.

201 BİN KONUT HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ

Vali Usta, 11 ili etkileyen, 53 bin 537 can kaybı ve 107 bin 213 vatandaşın yaralanmasına yol açan ‘Asrın Felaketi’ sonrası ulusal çapta 4. Seviye Acil Durum ilan edilerek müdahale çalışmalarına 93 ülkeden 11 bin 488’i uluslararası, 35 bin 250’si arama kurtarma, 142 bini güvenlik personeli olmak üzere toplam 650 bin personel görev yaptı. Ayrıca yürütülen bu çalışmalarda 20 bin araç ve iş makinesi, 141 helikopter, 182 uçak ve 23 gemi görevlendirildiği belirterek 2025 yılı itibari ile 201 bin 580 konutun bölgedeki hak sahiplerine teslim edildiğini ifade etti.

DEPREM BÖLGESİNE BİNGÖL’DEN GÖNDERİLEN YARDIMLAR

Bingöl’den deprem bölgesine gönderilen yardımlar hakkında da bilgi veren Vali Usta, 222 tır, 68 kamyon, 11 kamyonet ve 144 pikap ile 3 bin 681 personel, 480 hizmet aracı, 84 iş makinesi, 30 ambulans, 9 arama kurtarma ve itfaiye aracı görevlendirildiğini söyledi.

Bingöl’deki 6 Şubat depremleri sonrası yapılan çalışmalarda 5 bin 37 binada hasar tespit çalışması yapıldığını kaydeden Usta, yürütülen çalışmalar kapsamında yüzde 92 fiziki gerçekleşme sağlandığını belirtti.

DEPREMDEN ZARAR GÖRENLERE 240 MİLYON LİRA NAKDİ ÖDEME YAPILDI

Bingöl’deki hak sahiplerinin konutlarının yapımı hakkında bilgi veren Vali Usta, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından yapılacak olup, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz ve Müşavir firma aracılığıyla yer seçimi çalışmalarına başlanılmıştır. 6 Şubat depremleri dolayısıyla 240 milyon 218 bin 500 lira nakdi yardım ödemesi yapıldı” dedi.

Doğu Anadolu Fay Sistemi ve Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin kesişim bölgesinde bulunan Bingöl’ün 1. derece deprem bölgesi olduğunu ve Bingöl’de 1971, 2003 ve 2015 Kiğı Depremi ile 2020 Karlıova, 2021 Karakoçan ve 6 Şubat depremlerinin etkisinin derinden yaşandığını söyleyen Vali Usta,  “15 Aralık 1934’te Merkez üssü Bingöl olan 4.9 büyüklüğündeki depremde 12 vatandaşımız, 19 Ağustos 1949’da Merkez üssü Karlıova olan 6.8 büyüklüğündeki depremde 450 vatandaşımız, 4 Şubat 1950’de Merkez üssü Kiğı olan 4.6 büyüklüğündeki depremde 20 vatandaşımız, 24 Eylül 1968’de Merkez üssü Bingöl-Elazığ olan 5.1 büyüklüğündeki depremde 2 vatandaşımız, 22 Mayıs 1971’de Merkez üssü Bingöl olan 6.9 büyüklüğündeki depremde 878 vatandaşımız, 1 Mayıs 2003’te Merkez üssü Bingöl olan 6.4 büyüklüğündeki depremde 176 vatandaşımız, 14 Haziran 2020’de Merkez üssü Karlıova olan 5.7 büyüklüğündeki depremde 1 vatandaşımız vefat etmiştir. Böyle afetlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bingöl merkez ve ilçelerindeki yapı stoğunun iyileştirilmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla devam ettiğininin altını çizen

Vali Usta7

Vali Usta, “Bingöl Belediyesince Merkez İlçesi İnönü Mahallesi Maden Sokağı ve civarı ile Saray Mahallesi Seyran Sokak alanları için kentsel dönüşüm çalışmaları başlanmıştır. Parselasyon çalışmaları tamamlanmış olup TOKİ’ye gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Kentsel dönüşüm alanında bulunan hak sahipliği anlaşma süreci devam etmektedir” dedi.

Bingöl İl Afet ve Risk Azaltma Planı kapsamında yürütülen çalışmaların afetlerde can kaybı ve ekonomik kayıpları en aza indirgemek hususunda önemli çalışmalar olduğunu kaydeden Vali Usta, “Bu toplantılarda İRAP kapsamında belirlenen eylemlerin aşamaları, eylem ilerleme oranları, sorumlu kurumların afetler veya acil durumlar öncesinde olası kayıp ve zararların önlemesine ve risk azaltılmasına yönelik çalışmaları ve ilimizin risk durumu değerlendirilmektedir” şeklinde konuştu.

Bingöl'de Narkotik Operasyonlar: 4 Gözaltı Bingöl'de Narkotik Operasyonlar: 4 Gözaltı

DEPREM MASTER PLANI ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Bingöl Valiliği koordinesinde İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi tarafından Mayıs 2024’te gerçekleştirilen Deprem Çalıştayı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı desteğiyle Bingöl Deprem Master Planı çalışmalarına başlandığını söyleyen Vali Usta, “Ağustos 2024’de düzenlenen TAMP Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı ile il-ilçe eşleştirmeleri de yapılarak olası büyük bir afette hangi ilin hangi ilçemizde koordine sağlayacağı aşağıda ki tabloda belirlenmiştir. 2024 Ocak-Aralık aylarında toplamda 15 kurum ve kuruluş ile STK’ya depremde arama kurtarma eğitimleri verilmiş olup, bu kapsamda arama kurtarma insan kaynağımız hâlihazırda olası bir depremde bin 466 kişi depremde arama kurtarma çalışmalarına destek verebilecek kapasiteye ulaşmıştır. Bingöl Belediyesi, İl AFAD Müdürlüğümüz ve Fırat Kalkınma Ajansının ortak yürüttüğü proje kapsamında 2 adet mobil aşevi, 1 adet tam donanımlı arama kurtarma aracı ilimize kazandırıldı. Afetlere hazırlık kapsamında ilimiz merkez Saray mahallesinde İl AFAD Müdürlüğümüze tahsisli bulunan eski karakol arazisi, arama kurtarma ve eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere İl AFAD Müdürlüğümüz koordinesinde SAR Arama ve Kurtarma Derneğinin kullanımı için protokol yapılmıştır. 7 ilçe Kaymakamlığı bünyesinde olası afetlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla İlçe Afet Yönetim Merkezleri kuruldu” dedi.

BİNGÖL’ÜN 6 BİN 580 ÇADIR STOĞU BULUNUYOR

Bingöl’de deprem hazırlıkları kapsamında yürütülen çalışmalar kapsamında konteyner kent, çadır kent planlamaları ve çadır stoğu hakkında da bilgiler veren Vali Usta, “Toplam 1 milyon 183 bin metrekare alana sahip 9 bin 266 konteyner yerleştirilebilecek 45 bin 955 kişinin barınma ihtiyacını karşılayabilecek, merkezde 5 adet, Kiğı ve Genç ilçemizde 2 adet ve diğer ilçelerimizde 1’er adet olmak üzere toplam 14 adet konteyner kent alanı belirlenmiştir. Ayrıca ilimizde toplam 509 bin 700 metrekare alanda bulunan çadır kentlerimiz, 11 bin 84 adet çadır ve 44 bin 336 kişi barınma kapasitesine sahip olup, merkezde 35 adet, Genç’te 6, Karlıova’da 3, Yedisu’da 1, Yayladere’de 2, Kiğı’da 2, Adaklı’da 2 ve Solhan’da 5 adet çadır kent alanımız bulunmaktadır.

Ayrıca ilimizde Et Süt Kurumu yerleşkesinde bulunan Cep Depolarda 950, Bingöl Üniversitesi hangarında 2 bin 40, İl Jandarma deposunda 120, İl AFAD deposunda 240, Yedisu’da 240, Genç’te bin 600 ve Karlıova’da bin 390 olmak üzere toplamda 6 bin 580 çadır stoku bulunmaktadır” diye konuştu.

121 BİN VATANDAŞA AFET EĞİTİMİ VERİLDİ

Bingöl merkez ve ilçelerinde 2024 yılı içerisinde kamu kurumları, STK, okullar, yurtlar ve camilerde afetlere karşı bilinçli ve dirençli toplum oluşturulması için eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Vali Usta, bu kapsamda 120 bin 911 vatandaşa eğitim verildiğini dile getirdi.

Vali Usta, Bingöl’ü depremlere karşı dirençli bir şehir haline getirmek için kurumlarla koordinasyon içerisinde çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüklerini belirterek 6 Şubat Depremleri’nde ve Bingöl’de geçmişte meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenleri rahmetle andı.

Kaynak: HABER MERKEZİ