Türkiye gündeminin merakla beklediği infaz düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamuoyunda “10. Yargı Paketi” olarak bilinen ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik öngören düzenleme, önemli yapısal değişiklikleri beraberinde getirdi.
Yaklaşık 20 bin mahkumun tahliyesine imkan tanıyacak düzenleme, cezasızlık algısını sona erdirmeyi ve denetimli serbestlikte caydırıcılığı artırmayı hedefliyor. Artık hükümlüler, denetimli serbestlikten yararlanabilmek için cezalarının en az yüzde 10’unu cezaevinde geçirecek. Bu süre en az 5 gün olacak şekilde belirlendi.
Kadınlar, çocuklar ve 65 yaş üstü hükümlüler için konutta infaz süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Aynı zamanda ağır hasta ve engelli mahkumlar, Adli Tıp Kurumu raporuyla birlikte ev hapsi kapsamında infazdan yararlanabilecek.
Düzenleme, yalnızca infaz sistemini değil aynı zamanda bazı suçların cezalarını da doğrudan etkiliyor. Özellikle kasten yaralama ve tehdit suçlarının cezaları artırılırken, suça teşebbüs halinde uygulanan ceza indirim oranı azaltıldı. Böylece suç işlenmeden önce caydırıcılığın artırılması hedefleniyor.
Ayrıca trafik suçlarına ilişkin düzenlemeler de yasada yer aldı. Alkol veya uyuşturucu etkisinde araç kullanma suçunun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak güncellendi.
Ancak muhalefetin tepkisi üzerine 30 maddelik tekliften 8 madde çıkarıldı. Bu maddeler arasında, ses ve gaz fişeği atanlara 1 ila 5 yıl arası hapis cezası, aracın önünü kesenlere 1 ila 3 yıl ceza ve kalabalık ortamlarda işlenen genel güvenlik suçlarının nitelikli hale getirilmesi gibi düzenlemeler bulunuyordu.
Yeni infaz düzenlemesi ile birlikte Türkiye’de ceza adaleti sisteminin daha etkin işlemesi, mağdur haklarının korunması ve toplumda adalet duygusunun güçlendirilmesi amaçlanıyor.