Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkutoğlu, NTV’ye yaptığı açıklamada, geçmişte 1+0 dairelerin yasaklanma gerekçesini değerlendirdi. Erkutoğlu, “Türkiye’de konutlarda genellikle ailelerin yaşaması ve bu tip dairelerin apartman yaşamında huzursuzluk yaratması” sebebiyle 2017’de 1+0 dairelerin yapımının tamamen durdurulduğunu söyledi.

Yeni Düzenleme Ne Getiriyor?

Mimar Erkutoğlu, yeni düzenlemeye dair de önemli bilgiler verdi: “Çıkan karar, dar kenarı en az 2,5 metre, alanı ise 9 metrekare olan bir yatak nişinin yapılabileceğini söylüyor. Bu, aslında yine 1+1 demektir. Sadece yatak odasına duvar yapmak zorunda değiliz. Yatak alanı açık şekilde salona entegre edilebilir. Önceden 12 metrekare olan salon alanı, yeni düzenleme ile 21 metrekareye çıkarılabilecek.”

Kira Sorununa Çözüm Olabilir

Artan kira fiyatlarına dikkat çeken Erkutoğlu, 1+0 dairelerin yeniden yapılmasının konut arzını artıracağını ve kiralardaki yükselişi frenleyebileceğini belirtti. “Öğrenciler, bekar çalışanlar ve kısa süreli konut ihtiyacı olanlar için bu tip daireler hem ekonomik hem de pratik bir çözüm sunuyor” dedi.

İnşaat Sektöründe Yeni Hareketlilik

Yasağın kalkmasıyla birlikte özellikle şehir merkezlerinde, arsa maliyetlerinin yüksek olduğu bölgelerde küçük metrekareli daire projelerinin yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Müteahhitler, yeni standartlar çerçevesinde tasarlanacak 1+0 dairelerin hem yatırımcı hem de kullanıcı açısından cazip hale gelebileceğini ifade ediyor.