2023 yılında merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 7.7 büyüklüğünde meydana gelen 6 Şubat depremi, büyük bir yıkıma sebep olmuştu. Deprem sonrası Hatay’da arama kurtarma faaliyetlerine katılan ilk ekiplerden birisi olan Erzurum İtfaiyesi çalışanları, yaşadıkları o anları ve insanların yardım çığlıklarını unutmadıklarını ifade etti
"DEPREM ÖNCESİ TATBİKATLARIMIZI ARTIRMIŞTIK"
Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İtfaiye Şube Müdürü Muhammet Bozdemir, depreme hazırlıklı olduklarını vurgulayarak, “AFAD ve Jandarma ekipleriyle birlikte muhtemel İstanbul depremi için sürekli tatbikatlar yapıyorduk. 6 Şubat öncesi bu faaliyetlerimizi artırarak sürdürdük. Deprem gecesi evdeydim, sarsıntıyı hissettiğim anda ekip arkadaşlarımla irtibata geçtim. Hızla itfaiye merkezine giderek durum değerlendirmesi yaptık. Hatay’da görevlendirildiğimiz bilgisini aldıktan sonra yola çıktık. Yoğun kar yağışına rağmen 150 personelimizle hızlıca bölgeye ulaştık ve çalışmalara başladık" dedi.
Hatay’daki arama kurtarma çalışmaları boyunca 81 kişiyi enkazdan sağ çıkardıklarını belirten Bozdemir, "Ne yazık ki 410 vatandaşımızın da cansız bedenine ulaştık. O günlerde Erzurum’dan birçok gönüllü, deprem bölgesinde yardım etmek için adeta çırpınıyordu" diye konuştu.
"HER TARAFTAN YARDIM ÇIĞLIKLARI YÜKSELİYORDU"
Deprem sahasında görev yapan Erzurum İtfaiyesi personeli Emre Mirzabeyoğlu ise afet bölgesine giderken ikinci depreme yolda yakalandıklarını söyledi. “Hiç durmadık, hızla Hatay’a ulaşmak istedik. Oraya vardığımızda gökyüzü simsiyah, yağmur dinmek bilmiyordu. Ancak duyduğumuz tek şey insanların enkaz altından yükselen çığlıklarıydı” diyerek o anları aktardı.
Arama kurtarma çalışmaları sırasında tanık olduğu olayları anlatan Mirzabeyoğlu, "Elif Apartmanı’ndan bir kız çocuğunu kurtardık. İsmi Ravza’ydı. Her yıl 6 Şubat’ta onu ararım, yıl içinde de halini hatırını sorarım. Deprem bölgesinde yaşananlar anlatılamaz, ancak yaşanır. O günlerde yemek yemeyi, uyumayı bile unutmuştuk" ifadelerini kullandı.
"ALTI AYLIK BEBEĞİ DÖRDÜNCÜ GÜNDE KURTARDIK"
Erzurum İtfaiyesi personeli Oğuzhan Samancı da ekip olarak bölgeye ulaşan ilk gruplardan olduklarını belirterek, "Hatay’a girdiğimizde her yer enkaz halindeydi. İnsanlar çaresizlik içinde bizden yardım istiyordu. Sayımız ve imkanlarımız sınırlıydı ama elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalıştık" dedi.
Samancı, depremin dördüncü gününde yaşadığı unutulmaz bir anıyı paylaşarak, "Elif Apartmanı'nda bir kız çocuğunun hayatta olduğu bilgisi geldi. Bina çok riskliydi ama biz içeri girdik. Günlerce süren çalışmanın ardından küçük kızı enkazdan çıkardık. Ambulansa götürdüğümüzde aç olup olmadığını sorduk. O an bize, ‘Sakallı bir dede bana süt verdi’ dedi. O anı unutamam, hüngür hüngür ağladım" diye konuştu.
Depremin yıkıcı etkisini derinden hisseden itfaiye ekipleri, "6 aylık bir bebeği annesinden ayrı bir şekilde kurtardık. Günler sonra annesini de çıkardığımızda, yaşanan mucizeyi mantıkla açıklamak imkansızdı" diyerek duygusal anlar yaşadı.
"DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"
Erzurum İtfaiyesi ekipleri, yaşanan büyük felaketten çıkarılması gereken derslerin olduğunu vurgulayarak, her bireyin depreme karşı bilinçli ve hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Ekip üyeleri, "Rabbim bir daha böyle acılar yaşatmasın ama hepimiz her an hazırlıklı olmalıyız. Çünkü enkazın altındaki bir can, bizim için her şeyden önemli" mesajını verdi.
İHA