Gündem

Bingöl’de 7 bin 606 futbol sahası büyüklüğündeki alan maden projelerine tahsis edildi

Bingöl’de son iki yıl içerisinde 5 bin 431 hektarlık maden sahasının, maden şirketlerine satıldığı, bunun da 7 bin 606 futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtildi.

Abone Ol

Polen Ekolojik Kolektifi, Bingöl’de maden sahaları için ayrılan alanlarla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılı başından bu yana Bingöl’de açılan maden ihalelerinde 4 ayrı maden şirketine 5 adet ruhsat satışının yapıldığı belirtilirken, satılan ruhsat alanı toplamının 5 bin 431 hektar olduğu ve bunlardan 3 tanesinin bin hektardan büyük mega maden olarak değerlendirildiği kaydedildi.

RUHSAT VERİLEN MADEN SAHALARI, 7 BİN 606 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNE

Bingöl’de 2024 yılı başından bu yana maden ruhsat ihalelerinin yapıldığı alanların büyüklüğünün 5 bin 431 hektar olduğu belirtilirken, bunun da 7 bin 606 futbol sahası büyüklüğüne denk geldiği vurgulandı.

MADEN SAHASINDA CAMİ DE BULUNUYOR

Bingöl yürütülen 3 mega maden projesinin olduğunu belirten Polen Ekoloji Kolektifinin paylaştığı bilgilere göre, Genç ilçesindeki maden ruhsat sahası ormanlık alanda bulunuyor ve Yazkonağı köyüne 220 metre mesafede yer alıyor. Ayrıca maden sahası alanında çok sayıda hane ve Ensar Camii de yer alıyor.

Genç ilçesindeki diğer bir maden sahasının da yine ormanlık alanda bulunduğu ve Dereköy ile birlikte birçok haneyi içene aldığı belirtilirken, maden sahasının Keklikdere Köyüne 720 metre, Çanakçı Köyüne 910 metre mesafede olduğu kaydedildi.

KORUMA ALANINA 500 METRE MESAFEDE

Yedisu ilçesinde bulunan ve yine ormanlık alanı içine alan diğer bir mega maden sahasında da Yeşilgöl köyü yer alıyor ve Karabey deresi ruhsat sahasının içinde yer alıyor. Ruhsat alanının Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına 500 metre, Yedisu ilçesindeki evlere 720 metre uzaklıkta yer alıyor.

Karlıova ilçesinde bulunan ruhsat alanı ise, Erzurum Çat koruma alanına 2 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

ÇED SÜRECİNDE 35 MADEN PROJESİ BULUNUYOR

Bingöl’de 2023 yılından bu yana ÇED sürecine alınan maden projesi sayısının 35 adet olduğunu açıklayan Polen Ekolojik Kolektifi, şu bilgileri paylaştı:

“Bingöl’de çok sayıda metalik maden projesi olması yetmezmiş gibi 2 ayrı altın madeni de bulunuyor. Kiğı ilçesinde Ekin Madenciliğe ait altın madeni projesi için Mart 2024’te ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Aynı sene içinde cevher zenginleştirme projesi için başlatılan projeye de ‘ÇED gerekli değildir’ dendi. Bunlara ek olarak şirketin başlattığı kapasite artışı ve atık depolama tesisi projesi için inceleme, değerlendirme komisyonu toplantısı Temmuz 2025’te yapıldı.

Bingöl ilinin tamamı birinci derecede fay hattı üzerinde bulunuyor. Böyle bir kentte, mega maden ihaleleri verilmesi, çok sayıda metalik maden projesinin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alarak ilerlemesi ve 2 adet altın madeni projesi bulunması, zenginleştirme tesisleri, atıksu barajları inşa edilmesi ekokırıma davetiye çıkarmaktadır.”

(Haber Merkezi)