Bingöl’de, günlük yaşantıları içerisinde birçok sorunla karşılaşan engelli bireyler, özellikle kaldırımlarda yürürken büyük engellerle karşılaşıyor.
Görme engelliler için yapılan yürüyüş yollarını takip ederken dahi önlerine engellerin çıktığını belirten engelli vatandaşlar, engellilerin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor.
Bingöl Engelliler Platformu adına açıklama yapan Mücahid Korkutata, 2025 yılının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Erişilebilirlik Yılı" olarak ilan edildiğini belirterek, “Bu çağrı, başta yerel yönetimler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine önemli bir sorumluluk yükledi. Engelli bireylerin günlük yaşantılarını kolaylaştırmak, kamuya açık alanlarda tam ve bağımsız bir yaşam sürebilmelerini sağlamak amacıyla başlatılan bu süreç, Bingöl'de de umut verici gelişmelere sahne olmuştu.
Bingöl Belediyesi, 8 Eylül 2023 tarihinde erişilebilirlik adına önemli bir adım atarak kent genelinde kaldırım düzenleme ve engelli geçişlerini kolaylaştırma çalışmalarına başladı. Özellikle görme ve ortopedik engelliler için yapılan dokulu zeminler, rampalar ve geçiş alanları büyük takdir topladı. Ancak, bu umut veren çalışmalar 2025 itibariyle duraksadı” dedi.
“KALDIRIMLAR İŞGAL ALTINDA”
Denetimlerin yetersizliği nedeniyle kaldırımların işgal altında olduğunu ifade eden Korkutata, şunları söyledi; “Çalışmaların tamamlanmaması ve denetimin eksik kalmasıyla birlikte, yaz aylarının gelişiyle kaldırımlar adeta yeniden işgale uğradı. Kent merkezindeki kaldırımlar, esnaf tarafından işgal edilerek tamamen kullanılamaz hale geldi. Masa, sandalye, tezgâh ve ürünlerin gelişigüzel yerleştirilmesi nedeniyle engelli bireyler kaldırım yerine ana yolları kullanmak zorunda kalıyor. Bu durum, başta görme engelliler ve tekerlekli sandalye kullanıcıları olmak üzere birçok vatandaş için ciddi bir güvenlik sorununa dönüşmüş durumda.”
Kaldırımlardaki engellerin kaldırılması için Gaziantep uygulamasının örnek alınmasını isteyen Korkutata, “Gaziantep’te esnaf alanlarını belirleyen şeritli düzenlemeler ile kaldırımlar yeniden erişilebilir hale getirildi. Bu uygulama sayesinde hem esnafın ticari alanı hem de engelli bireylerin yaya hakları korunmuş oldu” diyerek, bu uygulamanın örnek alınmasını istedi.
“ERİŞİLEBİLİRLİK LÜKS DEĞİL, TEMEL HAKTIR”
Korkurkutata, “Erişilebilirlik yalnızca engelli bireyler için değil, yaşlılar, çocuklar ve geçici engeli bulunan herkes için bir yaşam hakkıdır. Kaldırımlar, yollar, kamu binaları ve sosyal yaşam alanları tüm bireylerin eşit şekilde faydalanabileceği standartlara kavuşmalıdır. Erişilebilir bir şehir, herkes için daha yaşanabilir bir şehir demektir.
Bingöl’de başlatılan ancak devamı getirilemeyen erişilebilirlik çalışmalarının bir an önce tekrar hayata geçirilmesi ve sürdürülebilir denetim mekanizmalarının kurulması, hem bireysel özgürlük hem de toplumsal adalet açısından büyük önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yöndeki çağrısı açıkken, artık harekete geçme zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Fuat OTLAK