Balıkesir Bağımsız Milletvekili Burak Dalgın, Bingöl Üniversitesi Siyaset Bilimi Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilerle bir araya geldi. Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği programda, Dalgın hem kendi kariyer yolculuğuna dair deneyimlerini paylaştı hem de güncel Türkiye ve dünya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Öğrencilerle gerçekleştirdiği samimi sohbet sırasında, gençlerin geleceğe yönelik planlamalarına katkı sunacak tavsiyelerde bulunan Dalgın, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu ekonomik, demografik ve jeopolitik değişimlere dikkat çekti. Programa fakülte dekanı, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“İlk İşimi Kulüp Sayesinde Buldum, Ali Koç’la Orada Tanıştım”
Üniversite yıllarında kulüp başkanlığı yaptığını belirten Dalgın,
“Ben üniversitede bir kulübün başkanıydım. İlk işimi de kulüp vesilesiyle buldum. Bahsettiğim konu, erken aşama internet girişimleri meselesiydi. Bizim o zaman Ali Koç’u kulübe davet etmemiz ve orada kendisiyle tanışmamızla başladı. O zaman ‘20 sene sonra Fenerbahçe Başkanı olacağım’ diyordu. Hakikaten oldu. Devamını sizlerin değerlendirmesine bırakıyorum” dedi. Kulüp faaliyetlerinin hem keyifli hem de yeni insanlarla tanışmak için önemli olduğunu söyleyen Dalgın, bu tür organizasyonların değerli dostluklara da vesile olabileceğini vurguladı.
“Şimdi Genel Bir Türkiye Ve Dünya Ufuk Turu Yapalım”
Konuşmasının devamında öğrencilere hitap eden Dalgın, genel bir Türkiye ve dünya değerlendirmesi yapmak istediğini belirterek,
“Şimdi isterseniz genel bir Türkiye ve dünya ufuk turu yapalım. Sonra belki sizin kendi kariyer yolculuğunuzda düşünmenizde yarar olabilecek konuları konuşuruz. Ardından soru-cevap ile devam edelim. Çünkü zaten bu işin tek bir doğrusu yok. Herkesin kendi kariyeri, kendi öncelikleri, kendi hayatı var. Yalnızca bazı genel fikirler verilebilir” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin mezun olacağı dönemin hem iyi hem de zorlayıcı tarafları olduğuna dikkat çeken Dalgın,
“Çok ilginç bir zamanda mezun oluyorsunuz. Bu hem iyi bir şey, hem de bazı riskleri barındırıyor. Bir Çin atasözü, daha doğrusu Çin bedduası vardır: ‘İlginç zamanlarda yaşayasın.’ Herhalde o beddua bizim nesle geldi” dedi.
Bu dönemin iki büyük küresel gelişmeyle şekillendiğini vurgulayan Dalgın, bunları jeopolitik değişim ve teknolojik dönüşüm olarak tanımladı.
Jeopolitik değişime dair örnekler veren Dalgın,
“Rusya-Ukrayna savaşı, Amerika-Çin gerginliği, ticaret rotalarının değişmesi, enerji politikaları, küçük savaşlar... Gerçekten dünya jeopolitiği değişiyor. Mesela bu sohbeti 5 yıl önce yapsaydık bambaşka şeyler konuşuyor olurduk. ‘Soğuk Savaş bitti, Avrupa Birliği büyüyor, Amerika'nın genel bir egemenliği var’ gibi daha öngörülebilir bir değerlendirme olurdu. Bugün ise Amerika ve Çin çok başka bir yere gidiyor. Diğer ülkeler de konu bazlı pozisyon alıyor. Türkiye de doğal olarak bu süreçte farklı ülkelerle iş birlikleri geliştiriyor. Bu nedenle daha belirsiz ve öngörülemez bir dünyadayız” dedi.
Teknolojik dönüşümün toplumun tüm katmanlarını etkilediğini dile getiren Dalgın, öğrencilere hitaben,
“Siz bu dönüşümün içine doğdunuz. Ortalamada yaşınızın 20–25 arası olduğunu varsayıyorum. Yani cep telefonsuz, internetsiz bir dünya görmediniz. Televizyonun çok yaygın olmadığı bir dönemi hatırlamıyorsunuz. Ben sizden yarım ila bir nesil daha büyük biri olarak tüm bunları yaşadım. Çocukken Türkiye'de televizyon siyah beyazdı, tek kanal vardı. TRT 2 açıldığında ‘Demek ki başka kanal da olabiliyormuş’ diye hayret etmiştim. Üniversiteye gittiğimde internet Türkiye’ye yeni gelmişti. İlk cep telefonumu üniversiteyi bitirdikten sonra aldım. Yani biz bu değişimi yaşayarak gördük. Siz ise dijital yerlilersiniz” dedi.
Yapay zekâ ve GPT teknolojilerinin kullanımına da değinen Dalgın,
“GPT’yi mutlaka kullanıyorsunuzdur diye düşünüyorum. Ödevlerde hocalarınız ne kadar yakalıyor, ne kadar yakalayamıyor bilmiyorum ama ChatGPT herhalde her öğrencinin bir şekilde kullandığı bir araç. Tabii bu kullanımın da bir dozu var. Prompt’ları doğru girmenin bir mantığı var” diyerek teknolojiyi bilinçli kullanmanın önemine dikkat çekti.
“Türkiye’nin Üç Temel Meselesi Var, Bunları Çözmemiz Gerek”
Türkiye’nin yapısal bazı sorunlarının da bulunduğunu dile getiren Dalgın, ülkenin çözüm bekleyen üç temel meselesine işaret etti. Bunları demografik yapı, orta gelir tuzağı ve bölgesel eşitsizlik olarak sıralayan Dalgın,
“Kadın başına düşen çocuk sayısı 2’nin biraz üstünde olursa nüfus sabit kalıyor. Türkiye’de bu rakam 1.5’a düşmüş durumda. Yani bu gidişle nüfus azalacak. Türkiye artık çok genç bir ülke de değil. Ortanca yaş 33–34 civarında. Avrupa Birliği’nin ortalaması 44. Yani Avrupa’ya göre genciz ama dünya ortalamasına göre değiliz. Afrika’da bu yaş 20. Orası gerçekten genç” dedi.
Orta gelir tuzağını anlatan Dalgın,
“Türkiye, benim doğduğum yıl dünyadaki ekonomik sıralamada kaçıncıysa, hâlâ aynı sırada. Dünya nüfusunun yüzde 1’ini oluşturuyoruz, dünya ekonomisindeki payımız da yüzde 1. Oysa bu oranı artırmak ve gelişmek mümkün. Bunu başaran ülkeler oldu. En bilinen örnek Güney Kore. Türkiye’nin bu tuzaktan çıkması gerekiyor. Bu da katma değerli işler ve girişimcilikle mümkün” ifadelerini kullandı.
Bölgesel kalkınma konusunda ise İstanbul ve çevresine aşırı yığılmanın sürdürülebilir olmadığını belirten Dalgın,
“Ekonominin yüzde 40’ı, ihracatın yüzde 50’si ve büyük şirketlerin yarısı İstanbul ve çevresinde yoğunlaşmış durumda. Bu sürdürülebilir değil. Artık bu sadece fabrika kurarak değil, uzaktan çalışma, dijital girişimcilik gibi araçlarla da yapılabilir” dedi.
Gençlerin kariyer planlaması konusunda belirsizlik yaşamasının doğal olduğunu dile getiren Dalgın,
“Hepimizin hayatında ‘Ben şimdi ne yapacağım?’ dediği dönemler olur. Bu çok normal. Belirsizlik hissediyorsanız, yalnız değilsiniz. Benim de hayatımda iki büyük belirsizlik dönemi oldu: Birincisi üniversiteyi bitirirken, ikincisi Amerika’dan Türkiye’ye dönerken. İkisi de zor dönemlerdi. Önünüz açık değil, bir yandan hedefleriniz var ama nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsunuz. Kendinizi kaybolmuş hissediyorsanız bu gayet doğaldır. Öncelikle bunu normalleştirin” ifadelerini kullandı.
Etkinlik sonunda öğrencilerle soru-cevap yapan Dalgın, gençlerin sorularını içtenlikle yanıtladı. Öğrencilerin ilgisinden memnuniyet duyduğunu belirten Dalgın, programı organize eden Siyaset Bilimi Kulübü’ne teşekkür etti.
HASRET DAYANIR