Erzurum, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından 2025 yılı Turizm Başkenti ilan edilmesi dolayısıyla Palandöken Ekonomik Forumu’na ev sahipliği yaptı. "Akıllı Bir Dünyada Adil Bir Gelecek: Zeka Ekonomisi ve Küresel Eşitsizlik" temasıyla düzenlenen foruma Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda ülkeden siyasetçiler, akademisyenler ve girişimciler katıldı.
Erdoğan’dan Erzurum’a Destek Mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da foruma video mesaj göndererek, Erzurum’un EİT Turizm Başkenti olmasının şehir ve ülke için önemli fırsatlar yaratacağına inandığını belirtti. Erdoğan, "Bu unvanla Erzurum kültür, turizm ve ekonomi diplomasisinin merkezlerinden biri olacak. Düzenlenecek etkinlikler Erzurum’un uluslararası tanıtımına ve ekonomik kapasitesinin gelişimine önemli katkılar sunacak" ifadelerini kullandı.
"Türkiye Yüzyılı Dijitalin Yüzyılı Olacak"
Forumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin dijital dönüşümdeki hedeflerini paylaştı. Yapay zeka ve ileri teknoloji alanlarında büyük atılımlar yapacaklarını kaydeden Yılmaz, sanayide robot sayısının 8 kat artırılarak 200 bine çıkarılacağını ve yüksek teknoloji ihracatının üç katına yükseltilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Turizmin Yeni Yüzü: Ekosistem ve Diplomasi
Turizmin artık sadece tatil kavramından ibaret olmadığını vurgulayan Bakan Ersoy, "Turizm; kültürdür, diplomasidir, inovasyondur ve ticarettir. Yerel kalkınmayı destekler, kadın ve genç istihdamını artırır, toplumlar arasında sınırları kaldırır" dedi.
Türkiye'nin turizmdeki yükselişine dikkat çeken Ersoy, 2024 yılında 61,1 milyar dolar gelir ve 62,3 milyon ziyaretçi rakamlarına ulaşıldığını söyledi. Ersoy, "2023’te dünyada ziyaretçi sayısında 5. sıradaydık. Şimdi 4. sıraya yükseldik. Hedefimiz ilk 3 arasına girmek" dedi.
Turizmde Yeni Hedef: Hava Köprüleri
Bakan Ersoy, EİT ülkeleriyle turizm iş birliklerini geliştirmek amacıyla hava yolu ağlarının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. İstanbul Havalimanı gibi büyük projelerle Türkiye’nin hava taşımacılığında küresel bir merkez haline geldiğini belirten Ersoy, "Slot sınırlamaları gibi suni engelleri kaldırarak daha fazla hava köprüsü kurmalıyız. Böylece sadece turizm değil, kardeşlik bağlarımız da güçlenecek" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Arkeolojik Değerleri Dünyaya Açılıyor
Konuşmasında kültürel mirasın tanıtımına da değinen Ersoy, "12 bin yıllık geçmişe sahip arkeolojik zenginliklerimizi daha fazla gün yüzüne çıkaracağız. Şu ana kadar yüzde 10’u kazılmış alanları, önümüzdeki dört yılda yüzde 20 seviyesine çıkaracağız" dedi.
Geleceğin Turizm Stratejisi: Birlikte Büyüme
Bakan Ersoy, turizm pastasından daha fazla pay almak isteyen ülkelerin arttığına işaret ederek, "Doğru stratejilerle, kurallara uyarak ve taviz vermeden büyümeye devam etmeliyiz. Türkiye ve EİT ülkeleri olarak el ele verirsek daha hızlı büyür ve daha dirençli hale geliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Forum, "Yapay Zeka Çağında Kültür ve Turizm" başlıklı oturumla devam etti. Katılımcılar, dijital dönüşümün ekonomilere etkileri ve yapay zekâ çağında kültür ve turizmin geleceği hakkında görüşlerini paylaştı.
İHA