21 Haziran 2024 tarihi itibarıyla Türkiye'de ehliyet sahibi vatandaşları ilgilendiren önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeyle birlikte, ehliyet yaş sınırları üzerinde önemli değişiklikler yapıldı.

69 YAŞINI DOLDURAN TİCARİ SÜRÜCÜLERE TRAFİK YASAĞI

Yeni düzenlemeye göre, 69 yaşını dolduran ve ticari taşıma yapan sürücüler trafiğe çıkamayacak. Bu kural, 31 Aralık 2024'e kadar geçici olarak 69 yaşına yükseltilmişti, fakat bu tarih itibarıyla sona erdi.

80 YAŞ ÜSTÜ İÇİN YENİLEME SÜRESİ 2 YILA DÜŞTÜ

80 yaş ve üzeri sürücüler için ehliyet yenileme süresi 2 yıla düşürüldü. 65 yaşını dolduran sürücüler için ise ehliyet yenileme süresi 3 yılda bir olarak kalmaya devam ediyor.

Yeni Yönetmelik Detayları

SİBERAĞ-7'de 24 İlde 46 Şahıs Yakalandı SİBERAĞ-7'de 24 İlde 46 Şahıs Yakalandı

Geçtiğimiz günlerde, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan bu yönetmeliğe göre:

Direksiyon Eğitimi Dersi Sınavları: İl veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve ilgili mevzuata göre onay alınmış 2 farklı rotada yapılacak.

Engelli Kursiyerler: Kendi araçları veya temin edecekleri, engel durumuna uygun başka bir araç ile eğitim alarak sınavlara girebilecek.

Kurum Açma İşlemleri: Resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin gecikmesi durumunda bir ay, eksikliklerin giderilmesi amacıyla ise 20 gün ek süre verilecek.

Kurs Kayıtları: Yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunlu olacak. Kurs kayıtları sırasında kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sisteme aktarılacak.

Mali Kayıt Dışılığın Önlenmesi: Kursiyer için düzenlenen faturalar, Özel MTSK Modülüne işlenerek kayıt dışılığın önüne geçilecek.

Direksiyon Eğitimi Dersi Sınavları: İlk 4 sınav sonunda başarısız olanlar, ikinci 4 sınav hakkı için başka bir kursa nakil yapılabilecek.

Teorik Sınav Muafiyeti: Teorik sınavlarda başarılı olup kaydını sildirenler ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarında başarısız olanlar, 3 yıl içinde yeniden kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacak.

Sınav Haklarının Dondurulması: Muvazzaf askerlik görevi, hamilelik, doğum veya uzun süreli hastalık durumlarında sınav hakları dondurulabilecek.

Elektronik Sertifika: Sınavlarda başarılı olan kursiyerler, e-Devlet sistemi üzerinden sertifikalarını alabilecek.

Sınav Saatleri ve Süresi: Sınavlar 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak ve uygulama sınav süresi 40 dakika olacak.

Geri Park Uygulaması: Kursiyerlerin geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede girememesi durumunda aynı hamleyi bir kez daha yapabilmelerine imkan tanınacak.

KAYNAK: JURNAL.İST