Bakan Işıkhan, bir televizyon kanalında yayımlanan "Akılda Kalsın" programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Emeklilik sisteminin iyileştirilmesi konusunda bir gündemleri olmadığını belirten Işıkhan, “Dışarıdan gelebilecek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere, Orta Vadeli Plan doğrultusunda çizdiğimiz hedefler, 12. Kalkınma Planımız doğrultusunda emeklilik sistemimizin iyileştirilmesi noktasında gelebilecek her türlü oluşuma hazırız” dedi.

Emeklilere yönelik bayram ikramiyesi uygulamasının 2018 yılında başladığını hatırlatan Işıkhan, “Bu geleneğimizi 2025 yılında da sürdürmeyi arzu ediyoruz. Biz, her zaman emeklilerimizin yanında olduk” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplanacak

Bir soru üzerine asgari ücretin çalışma hayatının temel taşlarından biri olduğunu vurgulayan Işıkhan, “Asgari ücret, hükümet veya Bakanlığın tek başına belirlediği bir süreç değil” dedi. 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu aralık ayının başında toplamaya başlayacaklarını duyurdu.

Belediyelerin SGK Prim Borçları Üzerine Değerlendirmeler

Işıkhan, belediyelerin SGK prim borçlarına değinerek, son birkaç haftada belediyelerden 7,9 milyar lira nakit ödeme aldıklarını açıkladı. Bunun kat kat fazlasının taksitlendirildiğini ifade eden Işıkhan, “Belediyelerin araçlarına ya da bankadaki hesaplarına hemen ipotek koymuyoruz. Bizimle iletişime geçen çok sayıda belediye oldu. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimizle iletişim kalıplarını kurduk. Bir belediye bize bir adım attığında, biz Bakanlık olarak 10 adım atıyoruz” dedi. Işıkhan, 31 Mart'ta 96 milyar lira olan tüm belediyelerin borçlarının şu an 140 milyara ulaştığını belirtti ve “Bunlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Belediye başkanlarımıza buradan duyuru yapmak istiyorum: Bunları faiziyle de eninde sonunda tahsil edeceğiz” diye ekledi.

Yeni Nesil Çalışma Modelleri Hakkında Bilgiler Verdi

'Yeşil Mutabakata Uyum'la İhracatçı Firmalar Büyüyecek 'Yeşil Mutabakata Uyum'la İhracatçı Firmalar Büyüyecek

Bir iznin haftada bir gün mü, yoksa iki güne mi çıkarılacağı yönündeki bir soru üzerine Işıkhan, “Bizim ifade etmek istediğimiz yeni nesil çalışma modelleri bunun ötesinde bir şey. Çalışmadan, üretmeden ve katma değer yaratmadan yanayız. Çalışma saatiyle ilgili herhangi bir konu gündeme geldiği zaman, sosyal paydaşlarımızla yaptığımız toplantılarda ifade ettiğimiz konu bu; güçlü bir Türkiye oluşturabilmek, güçlü bir ekonomiye sahip olabilmek için bırakın çalışma saatlerini, daha fazla çalışmamız gerek, daha fazla üretimde bulunmamız gerek” şeklinde yanıt verdi. İstihdamı artırmanın en önemli araçlarından birinin yeni nesil çalışma modelleri olacağını belirten Işıkhan, part-time çalışma ve saat başı çalışmanın önemine dikkat çekti.