Avrupa Birliği’nin finansman desteğiyle 2011 yılında başlatılan ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından bugüne kadar 42 ilde uygulanan IPARD programı, bu yıl ilk kez 81 ilde uygulanacak. Hayvancılık bölgesi olarak bilinen Bingöl, bugüne kadar projeden yararlanamazken, 81 ilin projeye dahil edilmesiyle Bingöl de IPARD desteklerinden yararlanmaya başlayacak.

786 MİLYON EURO HİBE DESTEĞİ VERİLECEK

IPARD programının 3. Dönem Tanıtım Toplantısı, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “bugüne kadar 42 ilimizde kullandırdığımız IPARD desteklerini bundan böyle 81 ilimizin tamamında kırsaldaki yatırımcılarımızla buluşturacağız. Bu kapsamda; 786 milyon euro hibe desteği 1,5 milyar euroluk yatırım ve 40 bin kişilik istihdam sağlayacağız. Depremden etkilenen illerimiz başta olmak üzere 81 ilimizdeki tüm girişimcilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

25 BİN PROJEYE DESTEK VERİLDİ

IPARD programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanı ile kırsala önemli destekler sağladıklarını ifade eden Yumaklı, şunları söyledi; “Verdiğimiz hibe destekleri ile sektörümüze teknolojik ve yenilikçi değişimler çerçevesinde işletmelerini yeniden yapılandırılmasını sağlıyoruz. Bakanlığımız, 12 yılı aşkın bir süredir uygulamakta olduğu IPARD ile kırsaldaki girişimcilerimize farklı 17 sektörde yeni yatırım imkanları sundu. Bugüne kadar 25 bin 645 projeye toplam 45,6 milyar lira hibe desteği verdik. Bu hibeler sayesinde ülkemizin tarım ve gıda sektörlerine 98,2 milyar lira tutarında yatırım kazandırılmıştır. Bu yatırımlarla 96 bin 500 istihdam sağlanmasına katkıda bulunmuştur.”

IPARD PROGRAMI KAPSAMINDA HANGİ ALANLARA DESTEK VERİLECEK?

2024 yılından itibaren, 7 yıl süreyle uygulanacak IPARD 3 Programı ile önceki IPARD Programlarında gösterilen başarının geride bırakılacağını ifade eden Yumaklı, “Vereceğimiz desteklerle tarım ve gıda sektörlerimize yeni yatırımlar kazandırarak kırsaldaki insanımıza iş imkânları oluşturmayı hedefliyoruz. IPARD 3 Programı döneminin en büyük yeniliği, bugüne kadar 42 ilimizde kullandırdığımız IPARD desteklerini bundan böyle 81 ilimizin tamamında yatırımcılarımızla ve çiftçilerimizle buluşturacak olmamızdır. Böylece, girişimcilerimizden bu yönde gelen yoğun talepler karşılanmış olacağı gibi programın ilk defa uygulanacağı illerimize kırsal kalkınma alanında önemli yatırımlar kazandırılmış olacaktır. TKDK, IPARD Programı’nın ilk defa uygulanacağı illerimizde irtibat ofisleri açılmış ve bu ofislerde personelimiz görevlerine başlamıştır. Yeni programla beraber, şimdiye kadar destek verdiğimiz sektörlere ilave olarak yumurta işleme sektörü, yem bitkileri yetiştiriciliği, tuzlu sularda su ürünleri yetiştiriciliği ve yerel yönetimlerimizin faydalanacağı kırsal altyapı tedbirlerinin de yer alacağını ifade etmek istiyorum” dedi.
(Haber Merkezi)