Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2520.3
  • BIST
    10731.26
  • BTC
    67262.69$

Bingöl'ün kültürel mirası kayıt altına alınıyor


Bingöl'ün kültürel mirası kayıt altına alınıyor
Bingöl’de şu ana kadar Palas, Cacim, Kara Çarşamba Geleneği, Kartal Oyunu ve Sancak Balıklı Çeşme Havuzu Efsanesinin kültürel miras olarak kaydedilmesini sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması (SOKÜM) İl Tespit Kurulu, geçmişi yüzyıllara dayanan Bingöl’deki arıcılık geleneğinin de kültürel miras olarak kaydedilmesi için çalışma kararı aldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO tarafından kültürel mirasın korunması, desteklenmesi amacıyla hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine, Türkiye 2006 yılında taraf oldu. Ülke bu sözleşmeyle, kendi toprakları üzerinde bulunan somut olmayan kültürel miras ile ilgili olarak kimlik saptama, koruma, yaşatma, arşivleme, araştırma, geliştirme, teşvik etme ve gelecek nesillere aktarmayı taahhüt etti.

Bu kapsamda illerde komisyonlar oluşturularak kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yürütülüyor.

Bingöl’de de Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu toplanarak, ilde kültürel miras olarak kayıt altına alınıp korunabilecek gelenekleri görüştü.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fahrettin Önalan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Seda Küçükbilezikçi Kılıç, Bingöl Üniversitesinden araştırmacı Abdullah Demir, Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Songül Duzcu, Gazeteci Ömer Şanlı ve Emekli İşçi Hasan Berdibek’ten oluşan komisyon, yılda iki kez toplanarak, Bingöl’de kültürel miras üzerine çalışmalar yürütüyor.

ARICILIK GELENEĞİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Kurul üyeleri, 2023 yılının ilk toplantısında, Bingöl’de yüzyıllardır devam eden arıcılık geleneğinin kültürel miras olarak kaydedilmesi için çalışma yürütme kararı aldı. Çalışma kapsamında, Bingöl’de arıcılığın tarihi, geleneksel arıcılık yöntemleri ile ilgili araştırma yapılarak arıcılık geleneğinin Bingöl adına kültürel miras olarak kaydedilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yapılacak.

Kurul üyeleri ayrıca, Yaşayan İnsan Hazinesi adı altında da, Zakirlik geleneğinin Bingöl’deki son temsilcisini bakanlığa önerme kararı aldı.

ŞU ANA KADAR 5 KÜLTÜREL MİRAS KAYDEDİLDİ

Bingöl’den şu ana kadar başvurusu yapılan Palas, Cacim, Kara Çarşamba Geleneği, Kartal Oyunu ve Sancak Balıklı Çeşme Havuzu Efsanesi, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması envanterine kaydedildi.

Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!