Bingöl
21 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.19
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2515.2
  • BIST
    10739.57
  • BTC
    71063.7$

Çeltiksuyu Köyü'nde Balık Ölümleri İddialarına Tarım'dan Yanıt...

Çeltiksuyu Köyü'nde Balık Ölümleri İddialarına Tarım'dan Yanıt...
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü: Yapılan denetimde herhangi bir balık ölümüne rastlanmadığı tutanak ile kayıt altına alınmıştır.

Gazetemizin internet sitesinde 28 Nisan 2024 tarihinde yayımlanan ve merkeze bağlı Çeltiksuyu Köyü sakinlerinin iddialarının yer aldığı "Bingöl’de Sütaş Fabrikasının Atıkları Balıkları Öldürüyor!" başlıklı haber üzerine Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü basın açıklaması yaptı. 
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan basın açıklaması şöyle: "28.04.2024 tarihinde bazı sosyal medya hesaplarında yayımlanan ve ilimiz merkeze bağlı Çeltiksuyu Köyü'nde kaydedildiği belirtilen görüntülere istinaden aynı gün içerisinde İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekiplerince ihbarda bulunan vatandaş ile birlikte balık ölümlerinin yaşandığı iddia edilen bölgeye gidilmiş ve yerinde tespit yapılmıştır. İhbarda bulunan vatandaşın da hazır bulunduğu alanda ekiplerimiz tarafından yapılan denetimde herhangi bir balık ölümüne rastlanmadığı tutanak ile kayıt altına alınarak alanda çekilen fotoğraflar da tutanağa eklenmiştir. 
Tarım ve Orman Bakanlığının Nitrat Direktifi doğrultusunda 2008 yılından beri ilimizde her ay rutin olarak merkez ve ilçelerdeki 24 ayrı su kaynağından su kirliliğinin kontrolü amacıyla numune alınarak pH, oksijen, sıcaklık, nitrat ve fosfor parametreleri yönünden analiz yapılmaktadır. 
29.04.2024 tarihinde İl Müdürlüğümüz Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından balık ölümlerinin meydana geldiği iddia edilen su alanından ve söz konusu firmanın arıtma çıkışından numune alınarak analiz yapılmış ve parametrelerin yasal sınırların içerisinde olduğu tespit edilmiştir. 
Yine bazı sosyal medya hesaplarında hayvanların dereden su içmesinin ardından yavru attıklarına dair iddialar paylaşılmıştır. Ancak bugüne kadar
söz konusu köylerden herhangi bir hastalık bildirimi yapılmamıştır. Bununla birlikte İL Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesinde görevli Veteriner Sağlık Personelleri tarafından her yıl hayvancılık işletmeleri en az 4 kez ziyaret edilerek aşılama, küpeleme, sağlık taraması ve diğer veteriner sağlık hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili işlemler gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu ziyaretlerde de adı geçen köylerde herhangi bir yavru atma vakası tespi edilmemiştir. 
Ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yerinde denetimler gerçekleştirilerek adı geçen firmaya ait Atıksu Arıtma Tesisinin Bayram Çayı'na dökülen alt ve üst noktalarından su numuneleri alınmış, alınan numuneler Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Diyarbakır Çevre Analiz Laboratuvarı'na gönderilmiştir. Analiz sonucuna göre, ilgili kurum tarafından gerekli iş ve işlemler
gerçekleştirilecektir. 
İl Müdürlüğümüz tarafından bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Bakanlığımızın Nitrat Direktifi doğrultusunda su kaynaklarını tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe karşı korumak, olası kirliliğe karşı gerekli tedbirleri almak ve alınan tedbirlerin etkilerini belirlemek amacıyla izleme ve kontrol faaliyetlerine devam edilecektir."
HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!