Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    35.07
  • ALTIN
    2527.2
  • BIST
    10742.3
  • BTC
    66941.02$

“Halepçe Katliamı Tarihin Utanç Sayfalarına Geçti”


“Halepçe Katliamı Tarihin Utanç Sayfalarına Geçti”
Bingöl Emek ve Demokrasi Platformu, Halepçe Katliamı'nın 36. yılı dolayısıyla PTT Kavşağı'nda açıklamalarda bulundu.

Platform adına açıklamayı yapan Dem Parti Bingöl İl Başkanı Hasan Soysal Kürt halkının tarih boyunca verdiği özgürlük ve eşitlik  mücadelesine vurgu yaparak, 16 Mart 1988 tarihinde yaşanan Halepçe Katliamını hatırlattı.

“Kürt Halkının Mücadelesi Unutulmamalı"

 Soysal: “Kürt halkının yüzlerce yıllık özgürlük ve eşitlik mücadelesine karşı, işlenen en büyük katliamlardan biri olan Halepçe Katliamı, Faşist Baas rejimin başında bulunan Saddam Hüseyin’in Kürtlere karşı düzenlediği El-Enfal harekâtı adlı soykırımın bir parçası olarak tarihin utanç sayfalarına geçmiştir. 16 Mart 1988 tarihinde biyolojik ve kimyasal silahlarla gerçekleştirilen katliam sonucu,  5 bin kişi yaşamını yitirmiş 10 bin insan ise yaralanmıştır. Irak yüksek Ceza Mahkemesi tarafından 1 Mart 2010 tarihinde soykırım eylemi olarak tanımlanan Halepçe Katliamı birçok ülkede insanlığa karşı işlenmiş suç olarak tanımlanmıştır. Kürt halkı tarihi boyunca onlarca kitlesel kıyım ve katliamla 100 yüze kalmış olmasına rağmen eşitlik ve özgürlük mücadelesini kesintisiz sürdürmüştür. Enfal Soykırımı ve Halepçe katliamının failleri insanlık tarihinde lanetlenir erken meşru ve insani hak mücadelesini sürdüren Kürt halkı direnişiyle bütün ezilen halklara umut olmaya devam etmektedir.”

“16 Mart Katliamı Davası Zaman Aşımına Uğratılarak Unutulmaya Çalışıldı”
16 Mart katliamının ardından yaşananlar, faşist terörün toplumsal mücadele dönemlerinde bir araç olarak kullanılabildiğini belirten soysal: “sonraki yıllarda yaşanacak kitlesel katliamların provası niteliğinde olan 16 Mart katliamı ve sonrasında yaşananlar egemenlerin toplumsal mücadelenin yükseldiği her dönemde faşist terörü bir araç olarak kullanılabileceğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.  Askeri darbeye giden yolun yapı taşlarından biri olan bu katliam daha sonra Sivas Maraş ve Malatya’da kitlesel kıyımlara kadar varılmıştır. Faili meçhul cinayetler olarak kayda geçen yargılanan faillerin ya da korunduğu ya da cezasızlıkla ödüllendirildiği katliamlar halkasının bir parçası olan 16 Mart katliamı davası zaman aşımına uğratılarak unutulmaya çalışıldı” ifadelerine yer verdi. 
Son olarak Soysal,  Halepçe ve Beyazıt katliamlarında yaşamını yitirenleri saygıyla andıklarını belirterek, benzer olayların tekrar yaşanmaması için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

HABER: EYLEM ÖZEN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!