Bingöl
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66718.326$

Hülakü, köy sorunlarını Meclis'e taşıdı

Hülakü, köy sorunlarını Meclis'e taşıdı
Meclis’e önerge veren Hülakü, Çeltiksuyu Köyü’nün su sorununu, Güveçli Köyü’nün sağlık merkezi sorununu, Yayladere Çalıkağıl Köyü’nün de yol sorununu dile getirdi

Yeşil Sol Parti (YSP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl merkez Çeltiksuyu ve Güveçli köyleri ile Yayladere ilçesine bağlı Çalıkağıl Köyü’nün sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı.


-ÇELTİKSUYU KÖYÜ-


Hülakü, İçişleri Bakanı Ali Yerlilkaya tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis'e sunduğu önergede, Bingöl’e bağlı bulunan ve 300’den fazla haneye sahip olan Çeltiksuyu Köyü'nün, yeterli hizmet alamadığı için birçok konuda mağduriyet yaşadığını söyledi.
Köyün hem içmesuyu hem de tarımsal sulama konusunda sıkıntı yaşadığını ifade eden Hülakü, şunları söyledi: “Köyün içmesuyu şebeke boru hatları çok uzun zamandır değiştirilmediği için paslanmış vaziyette ve bu durum ciddi bir sağlık riski oluşturmaktadır. Aynı zamanda köyün içme suyu yetersizdir. Köy halkına ait yaklaşık 3 bin dönümlük tarım arazisinde tarımsal sulama desteği verilmediği için istenilen düzeyde ekim yapılamamaktadır. Köy, şehir merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen köye doğalgaz hizmeti verilmemektedir. Çeltiksuyu Köyü'nde hizmet eksikliğinden kaynaklı yaşanan mağduriyetler bir an önce giderilmelidir.”


-GÜVEÇLİ KÖYÜ-


Bingöl merkeze bağlı Güveçli Köyü'nün, şehir merkezine yalnızca 3 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen birçok hizmetten yararlanamadığını belirten Hülakü, “Köyde, köy halkına hizmet verebilecek bir sağlık merkezi bulunmamaktadır. Köy halkı, tarla ve bahçe sulaması için gereken imkânlar olmaması sebebiyle tarla ve bahçeleri içmesuyuyla sulamak zorunda kalmaktadır. Bu durum, suya erişim konusunda ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Güveçli Köyü, şehir merkezine yalnızca 3 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen doğalgaz hizmetinden yararlanamamaktadır. Köyün elektriği, köye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Genç ilçesinden verildiği için elektrik kesintilerinde ciddi bir mağduriyet oluşturmaktadır. Güveçli Köyü'nde yaşanan sorunlar bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.


-YAYLADERE ÇALIKAĞIL KÖYÜ-


Yayladere ilçesine bağlı Çalıkağıl Köyü'ne uzun yıllardan beridir hiçbir şekilde hizmet götürülmediğini belirten Hülakü, şunları söyledi: “4 mezrasıyla birlikte 200’den fazla haneye sahip köy, Yayladere ilçesine sadece 17 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen yolu yoktur.
Yılın 12 ayı ulaşım güçlükle sağlanmaktadır. Kış mevsiminde köy dışında vefat eden Çalıkağıl köylüleri, köye ulaşım olmadığı için Yayladere veya başka yakın bir yere defnedilip karlar eriyince defnedildiği yerden çıkarılarak yine köy halkının kendi imkanları doğrultusunda Çalıkağıl’a götürülerek yeniden defnedilmektedir. Bahsettiğimiz bu olay, maalesef birçok kez yaşanmıştır. Köyde sağlık ocağı ve okul bulunmamaktadır. Kış mevsiminde yolların tamamen kapalı olması ve sürekli yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle ciddi sorunlar yaşanmaktadır. 1995-96 yılında yakılarak boşaltılan Çalıkağıl Köyü'nün sahipleri, geri dönüş konusunda ısrarlı ve istekli olmalarına ve kendi imkanlarıyla köyü yaşanabilir bir yer haline getirme çabalarına rağmen ilgili kurumlar tarafından gereken hiçbir desteği görememektedirler. Çalıkağıl Köyü'nün, tüm mağduriyetleri giderilerek yılın 12 ayı yaşanabilir düzeye gelmesi adına her türlü hizmetin sunulması için gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması gerekmektedir.”
Hülakü, soru önergelerinde köylerin sorunlarının çözülmesi için çalışma yapılıp yapılmayacağını sordu.
(Haber Merkezi)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!