Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    35.06
  • ALTIN
    2524.7
  • BIST
    10715.69
  • BTC
    66864.93$

İkinci kentsel dönüşüm mağduriyeti Saray Mahallesi’nde yaşanıyor

İkinci kentsel dönüşüm mağduriyeti Saray Mahallesi’nde yaşanıyor
Bingöl’de, Kültür Mahallesinde 7 yıldır devam eden kentsel mağduriyetin bir benzeri de Saray Mahallesinde yaşanıyor.

Saray Mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitlerle anlaşarak evlerini dönüştürmek isteyen hak sahipleri, konutları yapılamayınca mağdur oldu. Hak sahipleri yıllardır konutlarının yapılmasını beklerken, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, konuyu Meclis’e taşıdı.
Hülakü, Meclis’e sunduğu soru önergesinde, Saray Mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan vatandaşların sorunlarını gündeme getirdi. 
Hülakü, Meclis’e sunduğu önergede, şu ifadelere yer verdi; “Bingöl'ün Merkeze bağlı Saray Mahallesi Selim Atala Camii mevkiinde bulunan ve yaklaşık 5 yıl önce kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan konutların hak sahipleri, evleri yapılmadığı için mağdur edilmişlerdir. Yıllardır süren mağduriyet bir an önce giderilmeli ve yıkılan evlerin yerine acil bir şekilde yenileri yapılarak hak sahiplerine teslim edilmelidir.
Bu bağlamda;
1-Saray Mahallesi'nde, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evlerin yerine yenilerinin yapılmamasının gerekçesi nedir?
2-Saray Mahallesi'nde, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evlerin yerine yenisini yapmaya dönük bir çalışma var mıdır?
3-Yıllardır evlerinin tamamlanmasını bekleyen yurttaşların yaşadığı mağduriyet nasıl giderilecektir?
4-Hak sahiplerine kira desteği verilmekte midir?”

BAKAN ÖZHASEKİ’NİN CEVABI

Hülakü’nün soru önergesine yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yıkılan konutların yerine yenilerinin yapılmasına yönelik bir çalışmanın olup olmadığına dair soruları yanıtsız bıraktı.
Bakan Özhaseki, önergeye şu yanıtı verdi; “Bingöl’ün Merkez İlçesi'ne bağlı Saray Mahallesi Selim Atala Camii mevkiinde bulunan yapılar ile ilgili hak sahiplerince farklı zamanlarda her bir yapı için ayrı ayrı münferiden Bakanlığımızca lisanslandırılmış firmalar aracılığı ile Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Bilgi Sistemi (A.R.A.A.D.) üzerinden başvuruları yapılmıştır. Bingöl Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü teknik personellerince 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan inceleme sonucu, riskliliği kesinleşen yapılar malikleri tarafından kendi imkanları ile yıktırılmış olup, kira yardımı için müracaat eden hak sahiplerinin tamamına 18 ay boyunca Bakanlığımız tarafından Bingöl ili için belirtilen miktarlarda kira yardımı ödemeleri yapılmıştır.”

KONUTLAR YENİDEN YAPILACAK MI?

Önergede gündeme getirilen, “Saray Mahallesi'nde, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evlerin yerine yenilerinin yapılmamasının gerekçesi nedir?
Saray Mahallesi'nde, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evlerin yerine yenisini yapmaya dönük bir çalışma var mıdır?
Yıllardır evlerinin tamamlanmasını bekleyen yurttaşların yaşadığı mağduriyet nasıl giderilecektir?” soruları ise yanıtsız bırakıldı.
Fuat OTLAK
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!