Yolcu Otobüsü Seyir Halindeyken Alev Topuna Döndü: Yer Bingöl Yolcu Otobüsü Seyir Halindeyken Alev Topuna Döndü: Yer Bingöl

Elazığ'ın eski yerleşim yeri olan ve tarihi yapılara ev sahipliği yapan Harput'ta Artukoğulları döneminden kalma tarihi Ulucamii'nin bahçesinde kabri bulunan Seyyid Ahmed Çapakçuri, 1830 yılında Bitlis vilayetine bağlı Çapakçur (Bingöl) ilçesinin Kur (Dikme) Köyü'nde dünyaya geldi. Halk arasında 'Çapakçurlu Efendi' olarak tanınan Seyyid Ahmed Çapakçuri, küçüklüğünden itibaren ilim öğrenmeye hevesli olmasına rağmen bir medreseye gidemediğine çok üzülürdü. 

ŞEYH ALİ SEPTİ'NİN TALEBESİ OLDU

Bir gün dağda koyunlarını otlatırken karşılaştığı bir zata derdini açan Ahmed Çapakçuri, ilim öğrenmeye olan hevesini ve mektebe gidemediğini söyledikten sonra gözleri yaşlı bir şekilde "Efendim! 12 yaşındayım. Sadece Fatiha Suresi'ni biliyorum" dedi. Onu teselli eden zat, "Allah-u Teala seni ilim ehli etsin" diyerek dua etti. Bu duanın bereketiyle tüm sıkıntılarını unutan Ahmed Çapakçuri, eve mutlu bir şekilde döndü. Henüz bir şey söylemeden babası onu alıp Palu'da meşhur Şeyh Ali Septi Hazretleri'ne götürdü. Şeyh Ali Septi'nin derslerinden ilim öğrenen Ahmed Çapakçuri, kısa zamanda manevi derecelere ulaştı. Hocasının vefatının ardından 1892'de Palu'dan ayrılarak Harput'a yerleşti. 14 yıl burada kalarak insanlara Allah'ın emir ve yasaklarını bildirmek için çalıştı ve birçok talebe yetiştirdi. 1906 yılında Urfa'nın Siverek ilçesine gitti. 8 yıl burada, 2 yıl da Viranşehir ilçesinde kaldıktan sonra 1916 yılında Harput'a döndü. 

RUSLAR'IN ÇEKİLECEĞİNİ ÖNCEDEN BİLDİRDİ

Bu sırada 93 Harbi devam ediyordu. Rus orduları Bingöl civarlarındaydı. Harput'un ileri gelenleri Hafız Tevfik Efendi'ye gelerek "Efendim, düşman kapımıza dayandı. Ne yapalım?" deyince Tevfik Efendi, "Şimdi birşey demek istemiyorum. Seyyid Ahmed Çapakçuri'ye durumu bir mektupla bildireyim. Verecekleri karar İnşallah hayrımızı olur" dedi. Daha sonra Seyyid Ahmed Çapakçuri'ye yazdığı mektup şöyledir: "Efendim! Rus askerleri Bingöl'ü geçti. Buradaki ahalinin bir kısmı göç etti, bir kısmı cepheye gitti. Bir kısmı da bize gelip ne yapacaklarını soruyorlar. Allah'ın selamı üzerinize olsun. Vesselam." Seyyid Ahmed Çapakçuri Hazretleri bu mektubun üzerine "Mektubunuzu aldık. Allah-u Teala cepheye gidenden de gitmeyende de, göç edenden de göç etmeyenden de razı olsun. Fakat Ruslar artık ilerleyemeyecek. 2 gün sonra da çekilecekler. Harput'u terketmeyin kardeşlerim" cevabını yazdı. 1 gün sonra top sesleri Harput'ta duyulmaz oldu. Seyyid Ahmed Çapakçuri Hazretleri'nin dediği gibi Ruslar 2 gün sonra Bingöl'den geri çekildi. 

KABRİ, HARPUT ULUCAMİİ AVLUSUNDADIR

Ahmed Çapakçuri Hazretleri, 1921 yılında 94 yaşında iken bir Cuma gecesi vefat etti. Vasiyeti üzerine Harput'ta Ulucamii avlusuna defnedildi. Vefatından 1 yıl sonra kabri yapılması için açıldığında dışarıya misk gibi bir koku yayıldı. Naaşının ise henüz yeni gömülmüş gibi sapasağlam olduğu görüldü. Kabri şerifi türbesiz olup, yeşil boyalı demirlerle çevrilidir.
EROL YILMAZ