Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Erdal Çelik, Prof. Dr. İbrahim Çapak’tan görevi devraldı.

Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Erdal Çelik, görev devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ve ekibine teşekkür etti. Çelik, “Gerçekten çok ciddi işler yapılmış olduğunu görüyorum. Atandığımda üniversiteyi araştırdım ve hakikaten çok güzel işler yapılmış. Bu yüzden eski rektörlerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

Akademik geçmişi hakkında bilgi veren Çelik, İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji Bölümünden mezun olduktan sonra Sakarya Üniversitesi'nde yüksek lisans, Florida State Üniversitesi'nde doktora çalışmalarını tamamladığını, Japonya, Almanya, Ukrayna ve Azerbaycan'da çeşitli projelerde yer aldığını söyledi. Nanoteknoloji ve elektronik malzemeler alanında uzman olduğunu belirten Çelik, bu kapsamda birçok çalışmaya imza attığını ifade etti.

Çelik, “Altı yüz kırk makalem, yirmi üç patentim ve yirmi üç doktora öğrencim var. Ayrıca otuz yüksek lisans öğrencisi yetiştirdim. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde kısa süreli rektörlük yaptıktan sonra YÖK Denetleme Kurulu üyeliği görevinde bulundum. Bu süreçte devleti ve bürokrasiyi yakından tanıma fırsatı buldum. Şimdi bu deneyimleri burada uygulamaya çalışacağım” dedi.

“AVRUPA BİRLİĞİ POLİTİKALARI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliğine geçiş yaptığını ve TUSAŞ'ta Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü olarak çalışmalar yaptığını belirten Çelik, ulusal ve uluslararası görevlerde bulunduğunu da ekledi.

Çelik, “Avrupa'daki havacılık sektörünün oluşturduğu bir derneğin teknik komitesi üyesiyim. Temiz havacılık teknik komitesinde de yer alıyorum. Brüksel'e sürekli gidip gelerek 2050 yılına yönelik havacılığın geleceği konusunda Avrupa Birliği politikaları oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇELİK: YENİ NESİL ÜNİVERSİTE VİZYONUNU HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, sivil havacılık alanındaki deneyimlerini ve yeni nesil üniversite vizyonunu da paylaştı. Çelik, "Sivil havacılık sektöründe TUSAŞ temsilciliğini yürütüyorum. Ayrıca Savunma Sanayi Başkanlığının oluşturduğu TeknoHAB ve ÜRTEMM bünyesinde çalışıyoruz. Bu görevlerin ardından Bingöl Üniversitesi'nde sizlerle birlikte güzel işler yapmaya çalışacağız. Öncelikle etkin yönetim biçimi ve güçlü kadrolarla hareket etmeyi düşünüyoruz. Güçlü rektör yardımcıları, güçlü dekanlar ve bölüm başkanları ile çalışacağız. Denk bütçe benim için önemli olacak ve bunu sistemin içine entegre etmeye çalışacağım” dedi.

Çelik, üniversitenin varlıklarını etkin bir şekilde yönetmeyi hedeflediğini vurgulayarak, “Üniversitemizde ne var ne yok, bunları mercek altına alacağız. Aktif bir şekilde çalışıp çalışmadıklarını kontrol edeceğiz. Altı sigma ve yalın üretim kalite süreçleri, üretim süreçlerinden insan faktörüne, cihaz faktörüne kadar her şeyi maksimum verimle kullanmayı hedefliyor. Aynı sistemi burada da kullanmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

“BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ'Nİ İLERİYE TAŞIYACAK ÇILGIN PROJELERİMİZ VAR”

Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Çelik, göreve başlarken yaptığı konuşmada, üniversitenin geleceğine yönelik vizyonunu paylaştı. Çelik, "Burada risk analizleri ve performans analizleri yapacağız. Enerjiden mekanlara, insan kaynaklarına kadar tüm unsurları aktif hale getirmemiz gerekiyor. Yönetime bir doktora tezi gibi bakıyorum. İstatistikî modeller oluşturacağız ve aksayan noktaları sistem içerisine dahil edip çözmeye çalışacağız” dedi.

Çılgın projelerle üniversiteyi ileriye taşıma hedefinde olduklarını belirten Çelik, “yörenin dokusuna uygun, üniversitemizi daha ileriye götürecek yapılar hedefliyoruz. Üniversitemizin üç ana teması var ve bunları daha da ileriye götürmek için çaba göstereceğiz. Doğu Anadolu, Türkiye'nin Silikon Vadisi olabilir mi? Bu konuda çalışmalar yapmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Enerji alanında da yenilikçi projeler düşündüklerini belirten Çelik, "Yeni enerji sistemleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Güneş enerjisi, biyokütle, piezoelektrik malzemeler ve termo enerjiler gibi çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak yenilikler yapacağız. Bu projeleri Ankara, İstanbul ve İzmir'deki firmalarla paylaşarak geliştireceğiz” dedi.

“YAPAY ZEKAYI SİSTEMİN İÇERİSİNE ENTEGRE EDECEĞİZ”

Çelik, yapay zekânın üniversitenin dijitalleşme sürecinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Çelik, “Üniversitemiz pilot üniversite olarak seçildiği için yapay zekayı sistemin içerisine entegre edeceğiz. Tüm süreçlerin şeffaf olmasını sağlayacağız ve anlık bilgilere sahip olacağız. Bu, soruşturmalardan günlük işlemlere kadar her şeyde fayda sağlayacak” dedi.

"BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ'Nİ ELEKTRONİK ÜNİVERSİTEYE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Prof. Dr. Erdal Çelik, üniversiteyi elektronik bir üniversiteye dönüştürme hedeflerini açıkladı. Çelik, "Hedefimiz, uluslararası düzeyde daha fazla öğrenci çekmek. E-class (elektronik sınıflar) oluşturmayı planlıyoruz, bunlar hibrit yapıda olabilir; bir kısmı burada, bir kısmı uzaktan erişimle gerçekleşebilir. e-sınavlar, e –laboratuvarlar ve e- deneyler oluşturma hedefimiz var. Dijitalleşme konusunda ciddi çalışmalar yapacağız. Dijital ikiz ve dijital bilgi gibi alanlar oluşturmayı planlıyoruz" dedi.

'Heimlich Manevrası' Eğitimi Verildi 'Heimlich Manevrası' Eğitimi Verildi

Çelik, yeni bir eğitim modeliyle gelmeyi amaçladığını belirterek, "Her hocanın bir dijital ikizini çıkartmayı hedefliyoruz. Eğitim-öğretimi, bilimsel ve teknolojik çalışmaları mercek altına alacağız. Uluslararası toplumsal fayda gibi konuları da inceleyeceğiz. Hedefimiz nitelikli bilgi ve nitelikli insan yetiştirmek. Üniversitemiz bu kapsamda ilerlerse daha da ileriye gitmeyi hedefliyoruz. Yüzyıllara hükmedecek nesiller neden buradan çıkmasın? Bu hedefe ulaşmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Laboratuvarların güçlü altyapısına vurgu yapan Çelik, "Sanayi şirketleriyle akredite laboratuvar olma konusunda ciddi çabalar göstereceğiz. Hedefimiz bilgi üretip bilgi satmak. Kompozit, balı, hatta uçak üretebilir ve satabiliriz. İskandinav ülkeleri modeli gibi, bilgi üretip satmayı hedefliyoruz" dedi.

"BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ'NDE BİLGİ ÜRETİP SATMAYI HEDEFLİYORUZ"

Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, üniversiteyi bilgi üretip satmayı hedefleyen bir merkez haline getirmek istediklerini belirtti. Çelik, "Hedefimiz buradan bilgi üretip bilgi satmak. Bu da İskandinav ülkeleri modeline benzer şekilde olacak. Onlar ciddi üretim yapmıyorlar ama bilgi üreterek satıyorlar. Biz de bunu başarabilirsek üniversitemizi daha da ileriye taşıyabiliriz” dedi.

Çelik, üniversite hocalarının bıraktığı yerden daha ileriye gitmek için çalışacaklarını vurgulayarak, “Her hocamızın üstün olduğu bir alan var. Bu yetenekleri birleştireceğiz. Bir kişi bir kişilik iş yapar, iki kişi dört kişilik iş yapar, üç kişi dokuz kişilik iş yapar. Birlikten yüksek bir sinerji doğar ve bu güçle ilimizin ve üniversitemizin gelişmesi için ciddi çabalar göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

PROF. DR. İBRAHİM ÇAPAK: BAYRAK YARIŞIMIZI TAMAMLADIK

Devri teslim töreninde konuşan eski rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ise, şunları söyledi; “Yaklaşık sekiz buçuk yıldır birlikte çalıştığımız bu kurumda, devlet kurumlarındaki bayrak yarışımızı tamamladık ve şimdi bayrağı yeni bir hocamıza devrediyoruz. Geldiğimiz nokta oldukça iyi. Üniversitemiz, bölgesel kalkınma açısından üniversiteler arasında en iyi konuma geldi. Fiziki ve altyapı olarak da önemli bir seviyeye ulaştık. Birçok yeni program ve fakülte açıldı, binalar yapıldı, fiziki alanlar genişletildi. 15 Temmuz darbe girişimi ve deprem gibi zorluklara rağmen çok güzel işler başardık. Bu başarıyı hep birlikte, el ele vererek gerçekleştirdik. Üniversitemizi belli bir noktaya taşıdık. Bundan sonraki süreçte de, hocamızla birlikte, biz burada olmasak da dışarıdan dua ederek ve elimizden gelen desteği vererek, üniversitemizi en iyi noktaya taşımaya çalışacağız. Bu süreçte bana destek verdiğiniz, birlikte çalıştığınız ve üniversiteyi bu noktaya getirdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Görevi de Erdal Hocamıza devrediyorum. Erdal Hocama başarılar diliyorum. Allah yardımcısı olsun, kolaylıklar versin” dedi.

Abdulkadir BEĞSARI