Bingöl’ün Kiğı ilçesinde saat 12.26’da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre, merkez üssü Özlüce Barajı olan sarsıntı yerin 7,2 kilometre derinliğinde kaydedildi.

Kiğı’ya 1,57 kilometre uzaklıkta gerçekleşen depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar yaşandı. Saat 12.55’e kadar 2.3, 2.8 ve 3.6 büyüklüğünde üç artçı deprem daha oldu.

13 saatte 17 deprem

AFAD’ın verilerine göre Bingöl genelinde son 13 saatte büyüklükleri 1.2 ile 4.4 arasında değişen 17 deprem meydana geldi. Bu depremlerin 16’sı Kiğı merkezli, biri ise Bingöl merkezli gerçekleşti. İlk sarsıntı saat 00.58’de 2,8 büyüklüğünde yaşanırken, en son deprem saat 15.32’de 2,4 büyüklüğünde kaydedildi.

“Türkiye’nin en tehlikeli yeri”

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bingöl o noktalardan biridir. Türkiye’nin en tehlikeli, yıkıcı depremlerinin olduğu bölgedir burası. Erzincan 50 yılda bir yıkıcı deprem yaşayan tek yerdir. Güncel depremlere baktığımız zaman Erzincan, 1939’da 7.9 büyüklüğünde yıkıcı, 40 bine yakın can kaybına yol açan felaketi yaşadı. 50 yıl bile dolmadan 1992’de 13 Mart’ta 6.8’lik depremle yine 500’ün üzerinde can kaybı yaşadı. Birazcık doğuya gidersek burası Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı’nın yani iki levha sınırının kesiştiği düğüm noktası. Karlıova civarında kesişirler. 1966’da Varto depremini yaşadık, 6.8 büyüklüğünde. 2 bine yakın can kaybı oldu. 1971’de Bingöl depremi burada 6.8 ve çok sayıda can kaybı. 2000’lerin başında Bingöl’ün güneyinde bir deprem daha... Bölge son derece hareketli ve yıkıcı depremlere kaynaklık eden 2 levha sınırını teşkil eden fayın kesişme noktası. O bakımdan Türkiye’nin en tehlikeli yeri dedi.

“Yıkıcı deprem olacak”

Pampal, yıkıcı bir depremin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

Burada deprem olur mu tartışmasını geçtik. Burada yıkıcı bir deprem maalesef arzu etmiyoruz ama olacak. Ne zaman olacak Çok uzak bir zamanda değil, yakın bir zamanda olma ihtimali çok yüksek. Bingöl depremleri son hafta içinde sıklıkla oluyor, bizi maalesef kaygılandırıyor. Yedisu fayının kırılabileceğini hatırlatıyor.

Prof. Dr. Naci Görür: Endişe verici

Bingöl'de Kaldırım İşgali Denetimleri Devam Ediyor
Bingöl'de Kaldırım İşgali Denetimleri Devam Ediyor
İçeriği Görüntüle

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu değerlendirmeyi yaptı:

Dallıca-Kiğı Bingöl yöresinde 4,5 deprem oldu. Önceden de aynı yörede 4,4 deprem oldu. Deprem Yedisu Fayı ile aynı özellikli ve isimsiz küçük bir fayın üzerinde. Konum itibariyle endişe verici.