Bir yıl boyunca şebeke sinyali almayan telefonlar için kritik süreç başladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) uygulamaya koyduğu düzenleme kapsamında, uzun süre kullanılmayan cihazların IMEI kayıtları 31 Aralık 2025 itibarıyla sistemden silinecek. Uzmanlar, yaklaşık 3 milyon telefonun iletişime kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
Kullanıcı alışkanlıklarını doğrudan etkileyen bu uygulama, 2024 yılında yürürlüğe girmişti. Düzenlemeye göre, BTK kayıtlarında yer almasına rağmen kesintisiz bir takvim yılı boyunca iletişim şebekelerinden hizmet almayan cihazlar tespit edilerek pasif duruma alınıyor. Yıl sonuna yaklaşılırken, milyonlarca cihaz sahibi için geri sayım da hız kazandı.
SİNYAL ALMAYAN TELEFONLAR KULLANIM DIŞI KALACAK
Mevcut kurallar çerçevesinde, 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında herhangi bir baz istasyonuyla bağlantı kurmayan, yani içine aktif bir SIM kart takılmayan telefonlar “kullanılmayan cihaz” olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamdaki cihazların IMEI numaraları, BTK’nın aktif veri tabanından çıkarılarak pasif havuza aktarılıyor.
31 Aralık 2025 itibarıyla bu sürenin dolmasıyla birlikte, bir yıldır sinyal vermeyen telefonların şebeke erişimi tamamen kesilecek. Böylece 2026 yılına girildiğinde, söz konusu cihazlar çalışır durumda olsa bile arama yapamayacak ve internete bağlanamayacak.
YAKLAŞIK 3 MİLYON CİHAZ TEHLİKEDE
Sektör temsilcileri ve teknoloji uzmanları, bu yıl yaklaşık 3 milyon telefonun uygulamadan etkilenmesinin beklendiğini ifade ediyor. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için ise basit bir uyarı yapılıyor: Yıl bitmeden cihazın açılması ve içine aktif bir SIM kart takılarak şebekeye bağlanması gerekiyor.
KAPANAN TELEFONLAR YENİDEN AÇILABİLECEK Mİ?
31 Aralık’a kadar gerekli işlemleri yapmayan kullanıcıların telefonları, 2026 itibarıyla “kayıtsız” duruma düşecek. Bu aşamadan sonra cihaza SIM kart takılsa dahi şebeke erişimi sağlanamayacak. Pasif duruma alınan cihazların yeniden kullanılabilmesi için ise e-Devlet üzerinden başvuru yapılması zorunlu olacak.
Uzmanlar, ek prosedürlerle uğraşmak istemeyen vatandaşlara son günleri beklemeden cihazlarını aktif hâle getirmeleri çağrısında bulunuyor.
HABER MERKEZİ





