Bingöl
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2399.5
  • BIST
    10236.62
  • BTC
    61929.91$

Bingöl’de Doğaseverler İçin Belirlenen Bisiklet Rotaları


Bingöl’de Doğaseverler İçin Belirlenen Bisiklet Rotaları
Bingöl’de Merkez ve ilçelerde doğaseverler için 22 bisiklet rotası belirlendi. İlkbahar ile birlikte bu rotalarda bisikletle yapılacak yolculukla Bingöl’ün doğal güzellikleri keşfedilebilecek.

Şehir yerleşim alanlarının her geçen gün arttığı Bingöl’de yeni yollar yapılırken, bisiklet yolları düşünülmüyor. Geçtiğimiz yıllarda Düzağaç bölgesinde yol kenarı mavi renge boyanarak bisiklet yolu diye tanıtılırken, boyaların silinmesiyle bisiklet yolları da yok oldu.
Şehirde araç sayısının her geçen gün artmasıyla bisiklet kullanımı zorlaşırken, bisiklet yollarının yapılması ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor.

FKA, BİSİKLET ROTALARINI BELİRLEDİ

Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerini kapsayan Fırat Kalkınma Ajansı, Fırat’ı Keşfet projesi kapsamında Bingöl’de de bisiklet rotalarını belirledi.
FKA'nın hazırladığı Bingöl'deki bisiklet rotaları ile ilgili bilgiler şöyle:

"ÇAPAKÇUR VADİSİ BİSİKLET PARKURU

Kalıum avmönünde başlayan rotamız şehir merkezinden çıkıp, Elazığ yolunda devam etmekte. Eski Bingöl’ün yerleşim yeri olan Çapakçur vadisi manzarası ilk başta karşılıyor bizi, bisikletle vadiye girip içinde tarihi İsfahan Bey Camiini ziyaret edip, vadiyi gezip hareket noktasına dönüş yapıyoruz.

KADRAN DERESİ BİSİKLET PARKURU

Üniversite kavşağından başlayan rotamızda, Kadran mesire alanına ailece veya grup olarak gidilebiliriz, burada su kenarında çardaklarda piknik yaparak ve Asmalı köprüde fotoğraflar çekebiliriz. Daha sonra Gayt deresi manzarası eşliğinde hareket noktasına dönüş yapıyoruz.

DÜGERNAN-MİRZAN KÖYÜ BİSİKLET PARKURU

 Öğretmen Evi önünden başladığımız rotamızda, uzun kıvrımlı yolları aştıktan sonra Dügernan köyüne varıyoruz. Karadeniz köylerini aratmayan manzarasıyla, aşağıda akan deresi olan köye giriş yaparak, içerisindeki buz gibi soğuk çeşmelerden su içerek, masalsı köye tanıklık edip, Bingöl’ün seyir terası olan Az tepesine tırmanıp fotoğraflar çekip şehir merkezine iniyoruz.

AFTOR-ÇELTİKSUYU-MURAT NEHRİ BİSİKLET PARKURU

Aftor kavşağında başladığımız rotamıza, Çevre yolundan Genç istikametine doğru hareket ediyoruz. Havaalanı kavşağına yetiştiğimizde buradan Çeltiksuyu Köyü yönüne dönüp devam ediyoruz, Havaalanı köprüsünden Bingöl ovasına giriş yaparak ovanın güzellikleri ve Murat Nehri kıyısı boyunca manzara eşliğinde devam ediyoruz. Aftor yolundan yukarı hareket ederek Belediye Hayvan Barınağını da geçtikten sonra, yol sonunda sol tarafta Aftor çeşmesine ve Aftor alabalık tesislerine uğrayıp mola verdikten sonra bitiş noktamıza hareket ederek rotamızı sonlandırıyoruz.

SARIÇİÇEK KÖYÜ TARBASAN GÖLÜ BİSİKLET ROTASI

Kültür Parkından Genç istikametine doğru harekete başlıyoruz. Havaalanı kavşağından Çeltiksuyu Köyüne doğru devam ediyoruz. Sonrasında Türkiye’nin en büyük Sütaş fabrikalarından biri olan Bingöl Sütaş Fabrikasının bahçe kıyısından Sarıçiçek Köyüne ulaşıyoruz. Sarıçiçek köyünde soluklandıktan sonra, köy içinden aşağı doğru Tarbasan Gölüne seyir ediyoruz. Burada gölün doğal güzelliğine tanıklık edip etrafını dolanıp, sonrasında soluklanıp yolumuza devam ediyoruz. Köyden çıkıp Solhan yol istikametinde hareketimizi devam edip burada kavşaktan Bingöl yönüne dönüp Kervansaraylar dinlenme tesislerine varıyoruz. Burada mola verip ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra Bingöl şehir merkezine hareket edip rotamızı sonlandırıyoruz.

ESKİ KÖY-CELAL-ZEYNEP KÖYÜ BİSİKLET PARKURU

 Bingöl Merkez Beşyol mevkiinden Mazrafaki yoluna doğru rotamıza başlıyoruz. Yukarıakpınar mezarlığına yetiştiğimizde Bingöl şehir manzarasını görebileceğimiz tepeden fotoğraf çekip Celal köyüne doğru devam ediyoruz. Celal köyü çeşmesinde soluklanıp su içtikten sonra Yeşilköy yoluna doğru devam ediyoruz. Yeşilköy yol ayrımından sola Valyer köyüne dönüp inişe geçerek Zeynep Köyüne varıyoruz. Zeynep ve Tekören köylerinde gezip rotamızın bitiş noktasına hareket ediyoruz.

AŞAĞI ÇARŞI BİSİKLET PARKURU

 Öğretmenevi önünde başlayan rotamızda, Vali konağı yanından vadi manzarası eşliğinde, Karşıyaka Mezarlığına doğru yukarı hareket ediyoruz. Mezarlığa vardığımızda Aşağı Çarşıya doğru inen yola dönüp, Aşağı Çarşıya giriş yapıp oradan Çapakçur Viyadüğüne doğru hareket ediyoruz. Yol üzerinde Alesta eğlence merkezinde at çiftliğine uğrayıp, dinlenme alanlarında mola verebiliriz. Daha sonra Çapakçur Vüyadüğü üzerine çıkıp viyadükten geçip rotamızı sonlandırıyoruz.

33 ŞEHİT ANITI YOLÇATI DİREKLİ BİSİKLET PARKURU

 Rotamıza Bingöl-Elâzığ anayolu üzerinde bulunan 33 Şehit Anıtından, Elazığ istikametine doğru hareket ederek başlıyoruz. Direkli Köyü sonrasında Yolçatı Köyüne kadar anayoldan güzergahımız devam ediyor. Yolçatı Köyünde sola Dikme Köyü ve Hesarek Kayak Merkezi yoluna giriyoruz. Buradan Dikme Köyüne kadar hafif rampa çıkarak devam ediyoruz. Dikme köyüne ulaştığımızda köy girişinde çeşmeden su ihtiyacımızı karşılayıp soldan Kırkağıl köyüne doğru inişe geçiyoruz. Kırkağıl köyünden sola dönerek Bingöl-Elâzığ anayoluna kadar devam ediyoruz. Anayola vardığımızda sağa doğru Bingöl istikametine dönüp 33 Şehit anıtın önünde rotamızı bitiriyoruz.

ILICALAR TERMAL KAPLICALAR BİSİKLET PARKURU

Kervansaray Dinlenme Bölgesinden Erzurum Yolu istikametinde hareketimize başlıyoruz. 5 km sonra sağımızda kalacak Lina Garden Hotel de ihtiyaç ve dinlenme molası verdikten sonra tekrar yolumuza devam ediyoruz. Ilıcalarda bulunan Termal Kaplıcaların bulunduğu bölgeye ulaşıyoruz. Burada iki farklı termal tesis bulunmaktadır. Bu tesislerin yine konaklama ve restoran hizmetleri mevcuttur. Aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılabilmektedir. Yine kaplıcaların bulunduğu yerden yaklaşık 1000 metre ötede doğal termal gölette bulunmaktadır. Bu gölet halka açık ücretsiz kullanılabilmektedir. Sonrasında tekrar başlangıç noktamıza hareket edeceğiz.

KERVANSARAY BEYAZ TOPRAK BİSİKLET PARKURU

Bu rotamıza Kervansaray Dinlenme Tesislerinden başlayıp havaalanı yol ayrımının tersi istikametinde Beyaztoprak köyü güzergahına doğru hareket ederek yeşil ve doğal güzellikler ile sulama kanalı boyunca devam ederek Beyaztoprak Barajına ulaşıyoruz. Muhteşem bir mesire alanı olan bu yerde baraj sularının seyri ve kuş sesleri içerisinde mola verdikten sonra aynı istikametten geri dönerek hareket noktamıza varıyoruz.

DSİ PARKI GAYT BARAJI BİSİKLET PARKURU

Berti Oteli Kavşağından Bingöl Merkez istikametinde yaklaşık 200 metre ilerledikten sonra yolun sağından devam ederek DSİ parkı istikametine hareket ediyoruz. İstikamet boyunca yemyeşil bir doğa ve kuş cıvıltıları eşliğinde güzel bir mesire alanı olan DSİ parkına varıyoruz. Dsi parkında mola verdikten sonra yine de parka çok yakın mesafede bulunan baraj göletine varıyoruz.

GENÇ TARİHİ KÖPRÜSÜ – ÇAYTEPE KÖYÜ BİSİKLET PARKURU

Genç İlçesinden Çaytepe köyü yolu güzergahında hareket başlayarak murat nehri ve tren yoluna paralel olarak kuzey yönünden yolumuza devam ederek Çaytepe Köyüne varıyoruz.

AĞAÇELİ KÖYÜ GÜLBAHAR BARAJI BİSİKLET PARKURU

 Kavşağından Muş Yolu istikametinde hareketimize başlayarak Kardeşler köyünü geçerek Ağaçeli Köyü varmadan Gülbahar Barajı istikametinde sağ tarafa devam ediyor ve baraj gölüne varıyoruz.

SOLHAN AKSAKAL KÖYÜ YÜZEN ADALAR BİSİKLET PARKURU

Solhan Belediye Binası önünden harekete başlayarak Bingöl yolu istikametinde devam ederek Hazarşah köyü kavşağından Hazarşah köyü yol istikametine dönerek Aksakal köyünde bulunan Yüzen Adalar’a varıyoruz.

ELMALI KÖYÜ SOĞUK ÇEŞME BİSİKLET PARKURU

Ilıcalar Beldesi’nden harekete başlayarak Erzurum yolu istikametinde hareket ederek Elmalı köyünün muhteşem doğası ceviz ve meşe ağaçları eşliğinde yolumuza devam ederek Soğukçeşme’ye varıyoruz.

KARLIOVA ÇATAK ŞELALESİ BİSİKLET PARKURU

Karlıova ilçe merkezinden başlayan rotamızda sırasıyla Kale, Bedran Mahalleri ile Serpmekaya, Yorgançayır köyleri ve platolarından geçerek Çatak köyündeki şelaleye varıyoruz. Doğanın huzurla buluştuğu bu mekanda molamızı verip, gezip, fotoğraflar çektikten sonra Karlıova ilçe merkezine dönüp rotamızı sonlandırıyoruz.

YAYLADERE PURGASOR ŞELALESİ BİSİKLET PARKURU

Yayladere Özlüce Barajı Köprüsünde başladığımız rotamızda Dalbasan köyüne doğru hareket ediyoruz. Meşe ormanlarının arasından yabani hayvanların, dağ keçilerinin bulunduğu manzara dolu yoldan Purgasor Şelalesine doğru ilerliyoruz. Şelaleye vardığımızda piknik dinlenme alanlarını gezip Şelalenin altında ve etrafında bulunan mağaraları gezip fotoğraflar çekip geldiğimiz istikametten dönüş yoluna geçip Özlüce Barajı girişinde rotamızı bitiriyoruz.

KİĞI KEREK DERESİ BİSİKLET PARKURU

Kiğı ilçe merkezinde başladığımız rotamızda kuzeye doğru Kerek deresine hareket ediyoruz, Kiğı eski çarşı ve tarihi mekanların içerisinden geçip Kerek dersi yoluna giriş yapıyoruz. Kerek deresi ve mağarasını gezip fotoğraflar çektikten sonra dönüş yoluna geçip Tarihi Balaban Camii ve Kiğı Mektebini gezip rotamızın bitiş noktasına gelip bitiriyoruz.

ADAKLI AYVADUZU KÖYÜ, CUNAN DERESİ BİSİKLET PARKURU

Adaklı ilçe merkezinden başlayan rotamızda doğu yönüne doğru hareket ediyoruz. İlçenin hemen çıkışında tarihi çeşme ve kiliseyi ziyaret edip Sefkar Köyü yoluna doğru devam ediyoruz. Sefkar deresi boyunca ceviz ağaçları arasında sağ tarafımızda dere kalacak şekilde düz ilerliyoruz. Sefkar köyüne varmadan köprüden sağa Ayvadüzü köyü istikametinden ilerliyoruz. Ayvadüzü köyüne vardığımızda mola verip, geldiğimiz istikametten dönüşe geçiyoruz, Adaklı ilçe merkezinde rotamızı bitiriyoruz.

YEDİSU PERİ SUYU VADİSİ BİSİKLET PARKURU

Yedisu ilçe merkezinde başlayan rotamızdan Bingöl yoluna doğru hareket ediyoruz, Şen Köy yol ayrımına geldiğimizde köprü üzerinden sağa dönüp Şen Köye doğru hareket ediyoruz. Kabaoluk köyünü geçtikten sonra, Güzgülü köyüne gelip Arnes Kilisesini gezip dönüş yoluna geçiyoruz. Geldiğimiz istikamete doğru geri dönüp aynı rotadan Yedisu merkezine gelip rotamızı bitiriyoruz.

MURAT NEHRİ ERDEMLİ KÖYÜ BİSİKLET PARKURU

Yedisu ilçe merkezinde başlayan rotamızdan Bingöl yoluna doğru hareket ediyoruz, Şen Köy yol ayrımına geldiğimizde köprü üzerinden sağa dönüp Şen Köye doğru hareket ediyoruz. Kabaoluk köyünü geçtikten sonra, Güzgülü köyüne gelip Arnes Kilisesini gezip dönüş yoluna geçiyoruz. Geldiğimiz istikamete doğru geri dönüp aynı rotadan Yedisu merkezine gelip rotamızı bitiriyoruz.

GÜVEÇLİ KÖYÜ ŞEYH AHMET TÜRBESİ BİSİKLET PARKURU

Bingöl Belediyesi önünden Yeşilyurt Mahallesi istikametinde harekete başlıyoruz. Bingöl’ün en büyük köylerinden biri olan Güveçli Köyü’ne doğru devam ediyoruz. Köy içinde bakkaldan ihtiyaçlarımızı karşılayıp, Bingöl ovasına doğru pedallarımızı çeviriyoruz. Bingöl- Genç yoluna vardığımızda Alpet petrolden Bingöl istikametine doğru devam ediyoruz. Yukarı tırmanırken sol tarafta Ömer Ustanın şirin bahçesinde molamızı veriyoruz. Burada mevsimsel yöresel ürünlerden satın alabiliriz. Burada yeme içme ihtiyaçlarımızı karşılayıp, Şeyh Ahmet Türbesine doğru devam ediyoruz. Türbeye vardığımızda burada tarihi dokuya şahitlik edip fotoğraf çekip gezinti yapıp rotamızın bitiş noktasına hareket ediyoruz."
(Haber Merkezi)
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!