Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.41
  • ALTIN
    2525.8
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67091.71$

Bingöl’de yerinde dönüşüm ofisi neden kurulmadı?

Bingöl’de yerinde dönüşüm ofisi neden kurulmadı?
Bingöl İMO İl Temsilcisi Ayetullah Keskin, “Deprem etkinlik oluru kapsamındaki diğer illerde yerinde dönüşüm ofisleri kurularak halk bilgilendirilmekte iken ilimizde yerinde dönüşüm ofisi neden kurulmamıştır?” diye sordu.

Bingöl İMO İl Temsilcisi Ayetullah Keskin, Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen Bingöl’de yerinde dönüşüm çalışmaları kapsamında yeterli bilgilendirmelerin yapılmadığını belirterek, vatandaşların bilgi almak için odalarına başvuruda bulunduğunu söyledi.
Kamu kurumlarının, yerinde dönüşüm konusunda nasıl bir yol izleneceği ile ilgili vatandaşları bilgilendirmesi gerektiğini belirten Keskin, şunları söyledi; “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı Afet Etkinlik kapsamına alınan ilimizde, tespiti ilgili kurumlarca yapılan ve hasarlı oldukları ortaya konulan yapılara ilişkin yurttaşların süreç hakkında yeterli bilgi sahibi olamamaları ve bu hususta odamıza başvurmaları, konu hakkında açıklama yapma gerekliliğini doğurmuştur.
İlimiz, jeolojik konumu itibarıyla Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve diğer birçok aktif fay hattının tehdidi altındadır. Geçmişte kısa, orta, uzun periyotlarda ise yıkıcı depremlere maruz kalmış ilimizde bu konuda çokça acı deneyimler yaşanmıştır. Ülkede son yıllarda yaşanan her depremden sonra uzmanlarca, ilimizde büyük afete yol açabilecek depremlerin meydana gelebileceği belirtilmekte, bu da halkı kaygıya sevk etmektedir.
Kahramanmaraş merkezli depremden sonra ilimiz genelinde ağır hasarlı oldukları belirlenen yapıların yeniden inşa süreçleri hususunda ilgili kurumlarca gerekli ve yeterli bilgilendirme yapılmamış, birçok konuya açıklık getirilmemiştir. Depremde hasar gören yapıların tamamına yakınını mühendislik hizmeti almadıkları bilinmekte olduğundan ilimizde uygulanacak başta yerinde dönüşüm olarak bilinen çalışma hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi elzem ve acildir. Bu nedenle yerinde dönüşüm kapsamında inşa edilecek yapılar hakkında;
-Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan yerleşim yerlerinde başta zemin etüdü olmak üzere harita aplikasyonu, projelendirme ve ruhsatlandırma çalışmaları hangi kurumlarca yürütülecektir? Belediyeler ve İl Özel İdaresi tarafından bu konuda yapılmış bir çalışma var mıdır?
-Projelendirilse dahi yapı denetim kanununa tabi olmayan yapıların denetimleri hangi kurumlarca ve nasıl yürütülecektir? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca bu konuda alınmış bir tedbir var mıdır?
-Hazır beton dökümüne imkân vermeyen köy ve mezralarda standartlara uygun beton üretimi nasıl sağlanacak, bu süreçler nasıl izlenecektir?
-Deprem etkinlik oluru kapsamındaki diğer illerde yerinde dönüşüm ofisleri kurularak halk bilgilendirilmekte iken ilimizde yerinde dönüşüm ofisi neden kurulmamıştır?
-Ekonomik koşullar ortadayken afetzedelere verilmesi öngörülen kredi ve hibe miktarı ile yapılacak yapıların standartları nelerdir?
-Yurttaşların bir bölümünün hala ağır ve orta hasarlı yapılarını kullanmaya devam ettikleri bilinmekte olup ciddi risk teşkil eden bu yapıların yıkım takvimi nasıl işleyecektir?
-Depremin üzerinden bir yıla yakın zaman geçmesine rağmen ağır-orta hasarlı yapıları kullanan yurttaşlara konteyner veya geçici barınma yapıları neden tahsis edilmemiştir ve afetzedelere kira yardımı neden yapılmamaktadır? AFAD başkanlığınca bu hususta alınmış bir tedbir var mıdır? 
Yukarıda belirttiğimiz soruların ilgili kurumlarınca kamuoyunu bilgilendirecek düzeyde ivedilikle açıklık getirilmesini talep eder bu konunun yakından takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla sunarız.”
Fuat OTLAK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!