Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2524.6
  • BIST
    10755.76
  • BTC
    66872.77$

Bingöl'ün İnternet Sorunu Meclis'e Taşındı


Bingöl'ün İnternet Sorunu Meclis'e Taşındı
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de internet erişiminin olmadığı birçok yerleşim yeri bulunduğunu belirtirken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ilde genel itibariyle sabit internet sorununun olmadığını söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de internet erişiminin çeşitli sebeplerden dolayı olmadığı birçok yerleşim yeri bulunduğunu belirterek, konuyu meclise taşıdı.

Hülakü, soru önergesinde, şu ifadelere yer verdi; “2023 yılı itibariyle eğitim, sağlık, finans, adalet ve diğer bütün resmi işlemlerde internet kullanımının insan hayatındaki yeri giderek artmakta, hemen her ihtiyacın internet aracılığı ile karşılandığını deneyimlemekteyiz. Ancak Türkiye'de internet hızı, erişimi ve kullanımı oldukça yetersiz seviyelerde seyretmekte, çoğu zaman ihtiyaçlara cevap veremediği görülmektedir.

Bingöl'de de internet erişiminin çeşitli sebeplerden dolayı olmadığı birçok yerleşim yeri bulunmaktadır. Buna ek olarak on binlerce yurttaşımız ya hiçbir şekilde internet erişimine sahip olmamakta ya da altyapı sorunları sebebiyle gerekli internet hızı ve kullanım kolaylığına ulaşamamaktadır. Özellikle öğrencilerin eğitim sebebiyle sıklıkla kullanmak için başvurduğu internet altyapısının Bingöl ilinde yeterli seviyede olmaması birçok mağduriyete yol açmaktadır.

Bu bağlamda;

1.Bingöl'de internet kullanımı olan hane sayısı kaçtır?

2.Bingöl ilinde internet altyapısı bulunmayan mahalle ve köy sayısı kaçtır?

3.Bingöl ilinde internet erişiminden yoksun toplam nüfus kaçtır?

4.Yıllara göre 2015 yılından bu yana Bingöl'de internet kullanıcı sayısı kaçtır?”

BAKAN URALOĞLU’NUN CEVABI

Hülakü’nün soru önergesine cevap veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bingöl’de sabit internet altyapısından 293 köy ve mahallenin yararlandığını söyledi.

Bakan Uraloğlu, Bingöl’ün altyapısı ile ilgili şunları söyledi; “Bakanlığımızca yapılan incelemeler neticesinde; Bingöl ilinde genel itibariyle sabit internet sorununun olmadığı, geçmiş yıllarda birçok sabit internet altyapı projesinin tamamlandığı, 293 köy ve mahalleye hizmet verildiği tespit edilmiştir.

Ayrıca; 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında, Adaklı ilçesinde 4 adet, Genç ilçesinde 8 adet, Karlıova ilçesinde 5 adet, Kığı ilçesinde 4 adet, Merkez ilçesinde 7 adet, Solhan ilçesinde 3 adet, Yayladere ilçesinde 4 adet ve Yedisu ilçesinde de 5 adet yerleşim yerine mobil ses ve genişbant hizmeti götürülmüştür. Genç ilçesinde 9 adet, Merkez ilçesinde 2 adet ve Solhan ilçesinde ise 1 adet yerleşim yerine daha mobil ses ve genişbant hizmeti götürülmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

“BİNGÖL’DE 219 BİN MOBİL TELEFON ABONESİ BULUNUYOR”

Bingöl ilinde 2.262 km fiber uzunluğu bulunmakta olup 236 bin adet genişbant internet, 219 bin adet mobil telefon abonesi vardır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı tarafından yıllık olarak yayımlanan ve birçok önemli parametreyi kapsayan "Yıllık İstatistik Bülteni"ne https://www.btk.gov.tr/yillik-il-istatistikleri adresinden erişerek illere ait geçmiş verilere ulaşmak mümkün olmaktadır.

Öte yandan; yeni yerleşim bölgelerine yönelik projelendirme ve altyapı çalışmaları ile mevcut hasarlı altyapıların fiber şebekesine dönüştürülme çalışmaları aralıksız devam etmektedir.”

Fuat OTLAK

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!