Yeşil Sol Parti (YSP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Kiğı Doğa ve Kültür Festivali’ne Kaymakamlık tarafından izin verilmemesi konusunu Meclis’e taşıdı.

Kiğı Dernekler Birliği (KİDEB), 12-13 Ağustos 2023 tarihlerinde ‘Kiğı Doğa ve Kültür Festivali’nin düzenlenmesi talebiyle kaymakamlığa başvuruda bulundu. İlçe Kaymakamlığı, başvuruda bulunan derneklere; “dernekleriniz tarafından ‘Kiğı Doğa ve Kültür Festivali’nin düzenlenmesine ilişkin alınan karar sureti, festival düzenleme kurulu imzalı bildirim, festival düzenleme kurulunda görevlendirilen kişilerin nüfus cüzdan fotokopisi, program listesi, adli sicil kaydı, yerleşim yeri belgesi ile dernek tüzüğünün birer sureti gönderilmediğinden ve ilçemizde festival etkinliğinin yapılması ile ilgili uygun bir gösteri alanı bulunmadığından dolayı talebiniz uygun görülmemiştir” yazısı göndererek, festivalin düzenlenmesine izin vermedi.

Konuyu soru önergesi ile Meclis’e taşıyan YSP Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, “Kiğı Dernekler Birliği'nin organize ettiği Kiğı Doğa ve Kültür Festivali’ne kaymakamlık tarafından izin verilmemiştir. Bu tutumun arkasında merkezden gelen emir ve talimatların olduğu açıktır” dedi.

Önergenin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplandırılmasını talep eden Hülakü, şu sorulara cevap istedi:

“-Kiğı Doğa ve Kültür Festivali’ne izin çıkmamasının esas gerekçesi nedir?

-Festivalin engellenmesi hususunda İçişleri Bakanlığının bir talimatı var mıdır?

-Başvurunun üzerinden 28 gün geçtikten sonra dilekçeye cevap verilmesi uygun bir karar mıdır?

-Kiğı Doğa ve Kültür Festivali’nin belirlediği tarihlerde yapılması için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?”

(Haber Merkezi)