Bahar aylarının gelmesiyle birlikte kırsal alanlarda kene vakalarında artış yaşanıyor. İnsan ve hayvanlara tutunarak çeşitli hastalıkların bulaşmasına neden olan keneler, özellikle Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riskiyle yeniden gündemde. Türkiye’de ilk kez 2002 yılında görülen ve 2010’dan bu yana Sivas, Tokat, Erzincan, Giresun, Yozgat ve Amasya gibi illerde ölümlere yol açan KKKA, kene kaynaklı hastalıklar arasında en tehlikelilerinden biri olarak öne çıkıyor.
Kenelerin taşıdığı riskleri belirlemek ve yaygın türlerini tanımlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı, Tokyo Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi iş birliğiyle bir saha çalışması başlatıldı. Japon ve Türk akademisyenlerle birlikte Sağlık Bakanlığı uzmanlarından oluşan heyet, Tokat ve Sivas’ta çeşitli köylerde kene toplama çalışmaları yürüttü.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Keskin, kene ve kene kaynaklı hastalıklar üzerine uzun süredir araştırmalar yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"Biz uzun yıllardır keneler ve kene kaynaklı hastalıklar üzerine çalışmalar yapıyoruz. Ege Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklığında yürütülen bu projede bizden de destek istediler. Biz de elimizden gelen katkıyı sağlamayı amaçladık. Cumartesi gününden itibaren sahadayız, çeşitli çalışmalar yaptık. Sahada bol miktarda kene var. Sahada yaygın 3 farklı cins kene görüyoruz. Biz bu proje kapsamında özellikle kene kaynaklı hastalıklara da değinmek istiyoruz. Bu bölgeler Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı açısından oldukça endemik bölgeler. Keneler 200 kadar hastalık etkenini taşıyabiliyorlar. Bunların önemli bir kısmını insanlara nakledebiliyorlar. Vatandaşların bilinçlenmesi; bu projenin en önemli çıktılarından birisi olacak."
Projede yer alan Japonya Orman Bakanlığı Yaban Hayatı Biyolojisi Bölümünden Dr. Kandai Doi ise çalışmalarda şu ana kadar yüzlerce kene toplandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Şu ana kadar alandan yüzlerce kene topladık. Bunlar genellikle 3 farklı cinse ait. Bunların bazılarının KKKA virüsü taşıma riski var. Kenelerin dağılımına dair bir harita yapmak istiyoruz. Böylece riski tahmin etmeye yönelik çeşitli modellemeler yapabileceğiz."
Uzmanlar, kırsal alanlarda bulunan vatandaşları kene temasına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Ayrıca vücuda tutunan kenenin sağlık kuruluşlarında çıkarılması gerektiği vurgulanıyor.