Bilindiği gibi belediye meclisi, yaşadığı yerdeki sorunları araştırmak, bunları meclis gündemine taşımak ve çözüm bulmak için gereken kararları almaktadır. Ödenmeyen su borçları da sorun olduğuna göre buna da bir çözüm bulmak ve gerektiğinde başkana destek vermek gereği hasıl olmaktadır.
Ayrıca belediye uzun zaman borcunu ödemeyen, geciktiren veya bunu alışkanlık haline getiren vatandaşlardan icra yoluyla da tahsil etme cihetine gidebilir. Vatandaşı icra ile muhatap kılmaktansa encümenlerimizin aldıkları kararla mevzuat dahilinde bir çözüm bulunabilir kanaatindeyiz.
Bilindiği gibi Belediye gelirlerinden personel maaşları ve diğer harcamalar yapılmaktadır. Şu anda acil ihtiyaç olan şehrin su ihtiyacı karşılanamazken, su sıkıntısı gündemdeyken vatandaşın ortak talebi ‘belediye niçin su ihtiyacını karşılamıyor?’ olurken, mevcut suyun faturasını ödememek akıl karı mı?
Oysa alınan kararlarda veya ilgili mevzuatta, ‘borçlarını süresi içinde ödemeyen abonelere 7 gün zarfında borçlarını ödemelerini bildiren ihbarname verilir. 7 gün sonunda borcunu ödemeyenlerin suyu kapatılır ve borcu yasal takibe alınarak tahsil edilir’ denmektedir. Ayrıca borcunu ödedikten sonra kişiden açma ücreti alındıktan sonra ancak açılabilir. Suyun kesilmesine rağmen borç ödenmezse kesilme tarihinden itibaren en geç iki ay içerisinde sayaç sökülür. Böyle bir mevzuat da söz konusudur.
Vatandaşın aklını kurcalayan sorulardan birkaçını sıralarsak şunlar akla gelebilir.
1-İl genelinde kaçak su kullanılıyor mu? Kullanılıyor ise tespiti yapılmış mı?
2-Su borcunu aylarca, yıllarca ödemeyen kaç abone var? Bunların da tespiti yapılmış mı?
Su ücreti umum halkın hakkına delalet eder, biri her ay düzenli ödesin, öteki aylarca, yıllarca hatta hiç ödemesin bu adil ve vicdani bir davranış mı?
Saygın ve aklı başında seçilmiş encümenlerimizin böyle bir önerge veya teklif mecliste görüşülürken red edilmesinin gerekçesi ne olabilir ki? Su ücretini ödememekle belediyenin gelirlerinde bir azalma söz konusu iken, ödemeyenlerin muaf tutulmasına gerekçe ne olabilir? Kanunlar tüm vatandaşlara aynı oranda uygulanmalı aksi halde haksızlık, eşitsizlik ve hukuksuzluk söz konusu olmaz mı?
Belediye meclisimizin halkın yararına olan kararlar da parti ayırımı gözetilmeksizin aklıselim ile hareket etmelerine inanarak bu kararın tekrar gözden geçirilmesini temenni ediyor, su faturalarının tahsilinde adalet ve eşitlik bunu gerektirir diye düşünüyor, devletin varlığının her fert tarafından his edilmesinin bilinmesi dileği ile saygılar, başarılar.
Ali Berdibek
Emekli Milli Eğitim Müdür Yardımcısı
(Eğitim Uzmanı)