Üniversite eğitimini çeşitli nedenlerle tamamlayamayan öğrenciler için yeni bir düzenleme Meclis’e sunuldu. Uzun süredir gündemde olan “öğrenci affı” yeniden hayata geçirilirken, eğitimine ara vermek zorunda kalanlara üniversiteye dönüş imkânı sağlanması planlanıyor.

Son olarak 2022 yılında uygulamaya giren öğrenci affının ardından, 2026 yılı itibarıyla benzer bir düzenleme yeniden gündeme taşındı. Öğrencilerden gelen yoğun talep sonrası konu AK Parti Grubu’nda değerlendirildi.

ÖĞRENCİLERİN TALEBİ MECLİS’E TAŞINDI

Üniversite eğitimini yarıda bırakan öğrenciler, AK Parti Grubu ile yaptıkları görüşmelerde yeniden eğitimlerine dönmek istediklerini ifade ederek yasal düzenleme talebinde bulundu. Görüşmelerin ardından milletvekilleri konuya ilişkin çalışma başlattı.

KANUN TEKLİFİNDE SONA GELİNDİ

AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklikler içeren teklif üzerinde çalışmalarını tamamladı. Hazırlanan düzenleme, kamuoyunda “öğrenci affı” olarak bilinen uygulamayı yeniden hayata geçirmeyi amaçlıyor.

MECLİS’E SUNULDU

Hazırlanan kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunuldu. Teklifte, belirli tarihten itibaren ilişiği kesilen öğrencilerin yeniden üniversiteye dönmesine imkân tanınması öngörülüyor.

AF KAPSAMININ DETAYLARI NETLEŞTİ

Bingöl’de İlkokul Öğrencilerinin Futbol Turnuvası Heyecanı
Bingöl’de İlkokul Öğrencilerinin Futbol Turnuvası Heyecanı
İçeriği Görüntüle

Düzenlemeye göre 1 Temmuz 2022’den itibaren üniversite ve doktora programlarından ilişiği kesilen öğrenciler ile kayıt hakkı kazanıp kayıt yaptırmayanlar, 2026-2027 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilecek.

Terör, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocuk istismarı ile uyuşturucu imalatı ve ticareti gibi suçlardan hüküm giyenler ise kapsam dışında tutulacak. Düzenleme; ön lisans, lisans, yüksek lisans ve hazırlık sınıfı öğrencilerini de kapsayacak.

Ayrıca aftan yararlanarak dönen öğrencilere alan değiştirme ve aynı puan türünde farklı bölümlere geçiş imkânı da tanınabilecek.

YÖK’TEN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada öğrenci affına ilişkin bir çalışma yürüttüklerini belirterek, özellikle azami süreyi doldururken öğrencilik hakkını kaybedenler için düzenleme hazırladıklarını ifade etmişti.