Tunceli’nin Hozat ilçesinde kadınlar, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslarla yöreye özgü “cacım” dokuma geleneğini yeniden canlandırıyor. Kurslara katılan kadınlar, hem üretim faaliyetlerine dahil oluyor hem de hazırladıkları el emeği ürünlerle aile bütçelerine katkıda bulunuyor.
Usta öğretici Hanife Bozkurt, cacımın bölgeye ait çok eski bir dokuma türü olduğunu ve unutulmaması için yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, kurslarda çanta, heybe, yastık ve yolluk gibi ürünler hazırladıklarını ifade etti. Bozkurt, motiflerin hazır olmadığını, tamamen içgüdüsel olarak tasarlandığını da vurguladı.
Kursiyerlerden Neslişah Özcivan ise, bu geleneğe yeniden hayat vermekten memnun olduklarını söyleyerek, kursun hem sosyal bir ortam sunduğunu hem de ürettikleri ürünlerle ev ekonomisine destek olduklarını dile getirdi.
Kadınların el emeğiyle yaşattığı cacım dokuması, ilçede kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yeniden canlanmasına önemli katkı sağlıyor.
İHA





