Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bingöl için sık sık 7’nin üzerinde deprem uyarısı yapılıyor. Uzmanlar özellikle Yedisu Fayı’na dikkat çekerek, Bingöl için uyarılarda bulunurken, şehrin deprem dirençli kent haline getirilmesi için de çağrı yapıyor.
Bingöl’de, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 3 bin 284 yapıya ağır hasar verildi. Ağır hasarlı yapıların dönüşümü için AFAD Bingöl İl Müdürlüğü tarafından hak sahipliği çalışmaları devam ederken, ilkbahar ile birlikte hasarlı yapıların yıkım sürecinin başlayacağı öngörülüyor.
Konutların dışında deprem açısından riskli oldukları gerekçesiyle birçok okul ve sağlık kuruluşu için de yıkım kararı verildi.
BİNGÖL’DE YIKILAN OKULLARIN LİSTESİ
Bingöl’de 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında riskli oldukları gerekçesiyle boşaltılan Merkez Güveçli Köyü İlkokulu, Merkez Murat İlkokulu, Merkez Atatürk İlkokulu ve Genç İnönü İlkokulu yıkıldı.
BİNGÖL'DE YIKIM KARARI VERİLEN OKULLAR
Bingöl’de deprem açısında risk oluşturdukları gerekçesiyle boşaltılan ve yıkım kararı verilen birçok okul bulunuyor.
Yıkım kararı verilen okullar şunlar:
-Adaklı Hasbağlar Ortaokulu
-Genç Fen Lisesi
-Genç Yatılı Bölge Ortaokulu
-Kiğı Fuat Dağıstanlı Lisesi binası
-Kiğı Fuat Dağıstanlı Lisesi lojman binası
-Kiğı YBO lojman binası
-Kiğı Milli eğitim ve Halk Eğitim Merkezi Binası
-Merkez Cumhuriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
-Merkez Karşıyaka Anadolu Lisesi
-Merkez Rekabet Kurumu Anadolu Lisesi
-Merkez Saray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
-Sancak Ahmet Yesevi Ortaokulu
-Merkez Büyük Tekören Köyü İlkokulu
-Merkez Öğretmenevi binası
-Genç Öğretmenevi binası
-Genç Direkli İlkokulu
-Genç Çaybaşı İlkokulu
-Genç Sarıbudak İlkokulu
-Karlıova Toklular İlkokulu
-Karlıova Yiğitler İlkokulu
-Solhan Yiğitharmanı Gündoğdu İlkokulu
YENİ OKULLAR YAPILIYOR
Bingöl Merkez ve ilçelerde birçok okulun yapım çalışmaları devam ediyor. Kiğı İlçesi’nde yeni öğretmenevi yapılırken, Merkez Yunus Emre Anadolu Lisesi ihale aşamasında.
Bingöl genelinde yapım çalışmaları devam eden okullar şunlar:
-Adaklı YBO pansiyonu
-Adaklı Karaçubuk İlk ve Ortaokulu
-Merkez Kültür Mahallesi Anaokulu
-Merkez Anaokulu
-İçmeler TOKİ İlkokulu
-Merkez Kültür Mahallesi İlkokulu
-Merkez Sudüğünü Köyü İlkokulu
-Karlıova Kalencik Ortaokulu
-Genç Servi Şehit Ali Kalan YBO
-Solhan Yenimahalle Anaokulu
-Solhan Atatürk İlkokulu
-Solhan Hazarşah İlkokulu
BİNGÖL'DE YIKIM KARARI VERİLEN SAĞLIK KURULUŞLARI
Bingöl’de sağlık kuruluşlarında yapılan hasar tespit çalışmalarında ise 6 sağlık kuruluşu için yıkım kararı verilmişti.
Yıkım kararı verilen sağlık kuruluşları şunlar:
-Bingöl Devlet Hastanesi Yenişehir Ek Binası
-Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
-Solhan İlçe Sağlık Müdürlüğü binası
-Kültür Mahallesi Aile Sağlık Merkezi
-Verem Savaş Dispanseri binası
-Simani Mahallesi Aile Hekimliği
Ömer ŞANLI





