Türkiye genelinde etkili olan kuraklık ve artan sıcaklıklar, barajlardaki su seviyelerini kritik düzeye indirdi. Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekerek her il ve ilçede acil sondaj çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı.

Çelik, yüksek sıcaklıkların yol açtığı buharlaşma ve yetersiz yağışların barajlarda ciddi su kaybına neden olduğunu belirterek, “Birçok baraj ve gölet kuruma noktasına geldi. Bu durum, hem içme suyu hem de tarım ve hayvancılık için büyük bir risk oluşturuyor. Çözüm olarak, barajlardan su sağlanamayan bölgelerde sondaj kuyuları açılmalı. İnsanlara, hayvanlara ve bitkilere su bu yolla ulaştırılmalı” dedi.

Türkiye’nin jeolojik evrelerine de değinen Çelik, şu anda dördüncü evrede olunduğunu ifade ederek, “Geçmişte çok kurak ve çok sulu dönemler yaşandı. Şimdi ise yavaş yavaş suların çekildiği bir döneme girdik. Özellikle yüksek kesimlerde çeşmeler kuruma noktasına geldi” diye konuştu.

Barajların doğal dengeyi bozduğunu savunan Çelik, “Boğazlarda yapılan barajlar rüzgarın hızını kesiyor, bu da kuraklığı artırıyor. Dere yatakları suyun akışını düzenlemek ve yer altı sularını beslemek için vardır. Bu doğal dengeyle oynanmamalı” ifadelerini kullandı.

Çelik, belediyelere de çağrıda bulunarak, “Küresel ısınmanın etkilerini azaltmanın en önemli yolu, barajların doğaya verdiği zararı ortadan kaldırmak ve acilen sondaj çalışmaları başlatmaktır” dedi.
İHA