Elazığ’da koyunların kuzulama dönemi başladı ve 2025’in ilk kuzuları doğdu. Ocak ayıyla birlikte başlayan doğumlar, besiciler için yoğun ve heyecanlı bir süreci de beraberinde getirdi. Kuzuların sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için büyük çaba sarf eden besiciler, adeta birer bebek gibi ilgilendikleri yavruların bakımında titizlik gösteriyor.
Gece Gündüz Süren Emek
1 Şubat itibarıyla doğumların başladığını belirten besici Mahmut Çağdak, kuzulama döneminin yaklaşık 15-20 gün sürdüğünü söyledi. Çağdak, “Bunlar 2025’in ilk kuzuları. Bir yıl boyunca bu an için çalışıyoruz. Doğumlar sırasında gece nöbet tutuyoruz. Bazen kuzular doğum sırasında zorlanıyor ya da boğulma tehlikesi geçiriyor. Bu süreçte elimizden geleni yapıyoruz. Bazı kuzular, özellikle ilk kez doğum yapan koyunlar tarafından tanınmıyor. Bu durumda devreye biz giriyoruz, hatta bazen biberonla beslemek zorunda kalıyoruz,” dedi.
Şehir Göçü Besiciliği Tehdit Ediyor
Besiciliğin zorluklarına da değinen Çağdak, köylerde giderek azalan nüfusun mesleği tehdit ettiğini belirtti. “Ailecek bu işi yapıyoruz ama köylerde kimse kalmadı. Herkes şehre göç ediyor. Bizden sonra bu işi devam ettirecek birileri olur mu, belli değil,” ifadelerini kullandı.
300 Koyundan 300 Kuzu Beklentisi
Çağdak, 300 koyuna sahip olduğunu ve fire vermedikleri takdirde 300 kuzu beklediklerini belirtti. Kuzuların doğduktan sonra ilk 2 saat içinde annelerini emmelerinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Çağdak, “Eksi derecelerde doğan bir kuzu, emmezse üşür ve toparlanamaz. Eskiden kışlar daha sert geçtiği için bazı kuzuları soba önünde tutardık. Bu yıl havalar sıcak olduğu için böyle bir sorun yaşamadık,” dedi.
Doğumların tamamlanmasının ardından kuzular 20 gün boyunca anneleriyle kalıyor. 15 Nisan’a kadar emzirilen kuzular daha sonra sütten kesilerek sağıma geçiliyor.
Besiciler, tüm zorluklara rağmen kuzuların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak şap hastalığı gibi riskler ve köylerdeki nüfus azalması, sektörde endişe yaratmaya devam ediyor.