Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2528.4
  • BIST
    10659.7
  • BTC
    66678.92$

Bingöl’de 5 Bin AFAD Gönüllüsü Bulunuyor

Bingöl’de 5 Bin AFAD Gönüllüsü Bulunuyor
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bingöl’de 169’u Destek AFAD Gönüllüsü olmak üzere toplamda 5 bin 38 AFAD Gönüllüsünün bulunduğunu söyledi.

Meclise soru önergesi veren DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, olası bir depremde Bingöl’de arama kurtarma ekiplerinin durumu ile ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.

Hülakü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinde, “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde büyük yıkım ve can kayıplarına neden olmuştur. Jeologlar, yaşanan iki büyük depremden sonra yıkıcı depremlerin meydana gelme ihtimali yüksek olan iller için tedbirler alınması konusunda sıklıkla uyarıda bulunmuştur. Acil tedbir alınması gereken illerden biri de Bingöl’dür.

İlimiz Bingöl, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattının etki alanı içerisinde yer almaktadır. Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattının kesişme noktası Bingöl il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu durumdan dolayı büyük bir doğal afet tehlikesiyle karşı karşıya olan Bingöl’de, olası bir depremin öncesi ve sonrasına ilişkin bütün tedbirlerin alınması ciddi derecede önem arz etmektedir.

Bu bağlamda;

-Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde, olası bir depremde yerinde müdahale edebilecek profesyonel bir ekip var mıdır? Varsa toplam personel sayısı kaçtır?

-Bingöl’de arama-kurtarma eğitimini tamamlamış personel/gönüllü sayısı kaçtır? Olası 6 ve üzerine şiddetinde yaşanacak depremde ihtiyaç duyulacak destek personel sayısına yönelik bir çalışma var mıdır?

-Bingöl AFAD İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan destek personel sayısı kaçtır? Kaç AFAD gönüllüsü bulunmaktadır.

-Olası bir depremin ardından ilk 48 saat itibarıyla yerel yönetimlerin müdahale kapasitesine yönelik bir planlama yapılmış mıdır?

-Bingöl’deki toplanma alanlarının toplam büyüklüğü kaç metrekaredir? Söz konusu toplanma alanları hangi planlamaya göre belirlenmiştir?” ifadelerine yer verdi.”

BAKAN YERLİKAYA’NIN CEVABI

Hülakü’nüm önergesine cevap veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bingöl’de 5 bin AFAD gönüllüsünün bulunduğunu söyledi.

Bakan Yerlikaya, şu ifadelere yer verdi; “Bahse konu soru önergesinde belirtilen hususlar kapsamında; 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 15/9/2022 tarihli ve 31954 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), 24/2/2022 tarihli ve 31760 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemler yürütülmeye devam edilmektedir. Bu kapsamda; Bingöl Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde olası bir depremde olaya yerinde müdahale edebilecek nitelikte 10 kişilik profesyonel bir arama kurtarma ekibi bulunmaktadır. Bununla birlikte; Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) verilerine göre; Bingöl ilinde 356.236 m büyüklüğünde 48 adet toplanma alanı ile 169 kişisi Destek AFAD Gönüllüsü olmak üzere toplamda 5.038 AFAD Gönüllüsü bulunmaktadır. Ayrıca, afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak afet grupları ve koordinasyon birimlerine ait roller ve sorumluluklar mevzuat hükümleri kapsamında tanımlanmış olup; afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensipleri bu çerçevede gerçekleştirilmektedir.”

Fuat OTLAK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!