Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2516.2
  • BIST
    10688.25
  • BTC
    67085.66$

Türkiye’de 49 tane var, Bingöl’de yok


Türkiye’de 49 tane var, Bingöl’de yok
Türkiye’nin 49. Milli Parkı, Akdağ Milli Parkı olarak ilan edildi. Doğa güzellikleriyle ön plana çıkan Bingöl’de koruma altına alınıp Milli Park ilan edilen alan bulunmuyor.

Doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olan Bingöl’de, sadece Yüzen Adalar tabiat anıtı ilan edilerek koruma altına alınırken, Bingöl’ün milli park ilan edilen alan bulunmuyor.
Flora ve fauna zenginliğine sahip olan ve nesli tehlike altındaki türlere ev sahipliği yapan Akdağ Tabiat Parkı, Türkiye'nin 49. milli parkı olarak ilan edildi.
Bingöl’de, Munzur Vadisi’ne benzerliğiyle bilinen ve birçok canlı türüne ev sahipliği yapan Peri Vadisi de koruma altına alınarak Milli Park ilan edilebilecek doğal güzelliklere sahip.

AKDAĞ MİLLİ PARKI NEREDE?

Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinde yer alan habere göre, Denizli'nin Çivril ilçesi ile Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesi sınırları içerisinde bulunan 14 bin 692 hektar büyüklüğündeki saha, sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri nedeniyle 29 Haziran 2000 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı onayı ile “Akdağ Tabiat Parkı" olarak belirlenmişti.
Tabiat Parkı, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile milli park statüsü kazandı. Böylece söz konusu alan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Türkiye'nin 49. milli parkı olurken, alanın büyüklüğü de 15 bin 933 hektara çıkarıldı.
Bölgede, tabiat parkı ilan edildiği tarihten bu yana aktif doğa koruma faaliyetleri gerçekleştirildi. Bu nedenle kapsadığı alanda, yaban hayatı, popülasyonu ve tür çeşitliliği önemli ölçüde artarak türlere ait habitatlar olumlu yönde gelişme gösterdi. Bununla birlikte son yıllarda gerçekleştirilen ekosistem izleme çalışmalarında da insan etkisinden uzak kalan sahadaki doğal süreçlerin sağlıklı şekilde ilerlediği tespit edildi.
Sahanın kaynak değeri olan kızıl geyiğe ait habitatlar korunarak memeliler, yırtıcılar ve leşçiller arasında sağlıklı bir zincir geliştirildi. Milli park alanında 20 yıl öncesine oranla sayıca çok daha fazla kızıl geyik, yaban domuzu, tilki ve kurt türleri görülmeye başlandı. Park sınırları içinde yer alan ve sahanın insan ulaşımına en uzak bölgelerinden biri olan Tokalı Kanyonu'nda, Türkiye'de yaşayan 4 tür olan kara akbaba, kızıl akbaba, sakallı akbaba ve küçük akbabanın yuva yaptığı tespit edildi.
Milli parkın bir diğer kaynak değerini ise Tokalı Kanyonu'nda yer alan Fındıklıdere ve Karanlıkdere vadileri boyunca varlığını sürdüren doğal yaşlı karaçam ormanları oluşturuyor. Bu bölge Denizli ve Afyonkarahisar'daki yaban hayatının en kuvvetli şekilde desteklendiği orman ekosistemi konumunda bulunuyor. Ayrıca Karanlıkdere Vadisi'nde bulunan Kurtini mağarası, mevcut karstik kayaç yapısı sayesinde oluşturmuş olduğu sarkıtlar ile alana ayrı bir değer katıyor.

BAKAN YUMAKLI: MİLLİ PARK SAYIMIZIN DAHA DA ARTIRILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Akdağ Tabiat Parkı'nın, Türkiye'nin 49. milli parkı ilan edildiğine dikkati çekerek Bakanlık olarak ülke genelinde milli parkların sayısının artırılmasına yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
Sahanın sahip olduğu özelliklerin bölge için ayrı bir önem taşıdığına işaret eden Yumaklı, Akdağ Milli Parkı'nın flora ve fauna açısından da büyük bir zenginlik içerdiğini vurguladı.
Yumaklı, “Bölge nesli tehlike altında olan türleri barındıran, doğal yapı, kültürel değerler ve mevcut kaynakları sayesinde yüksek ziyaretçi potansiyeli olan bir parktır. Sahada aynı zamanda jeolojik, jeomorfolojik ve hidrojeolojik kaynak değeri bulunan kanyon, mağara, kayalık, dağ, akarsu ve göl gibi alanlar da bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.
Ziyaretçi potansiyeli ile öne çıkan alanın, milli park ilan edilmesiyle daha etkin korunacağını ifade eden Yumaklı, Türkiye'nin 49. milli parkı ilan edilen Akdağ Milli Parkı'nın Denizli ve Afyonkarahisar'a hayırlı olmasını diledi.

PERİ VADİSİ MİLLİ PARK İLAN EDİLMELİ!

Barındırdığı göller, akarsular ve orman varlığıyla bölgenin önemli doğal güzelliklerine sahip Bingöl’de, özellikle Peri Vadisi güzelliğiyle dikkat çekiyor. Peri Vadisi, temiz akarsuyunun beslediği balık türleri, endemik bitkiler ve yaban hayvanlarına da ev sahipliği yapıyor. Vadinin korunması ve yapılaşmaya açılmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce korunan alanlar arasına alınması önem arz ediyor. Peri Vadisi’nin Milli Park ilan edilmesi için ilin yetkilileri tarafından çalışmalar başlatılarak vadinin korunan alanlar arasına alınması gerekiyor.

TÜRKİYE’DE BULUNAN MİLLİ PARKLAR

Türkiye’de bulunan milli parklar şunlar:
1-Ağrı Dağı Milli Parkı (Ağrı- Iğdır)
2-Aladağlar Milli Parkı (Niğde-Adana-Kayseri)
3-Altınbeşik Mağarası Milli Parkı (Antalya)
4-Altındere Vadisi Milli Parkı (Trabzon)
5-Başkomutan Tarihi Milli Parkı (Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak)
6-Beydağları Sahil Milli Parkı (Antalya)
7-Beyşehir Gölü Milli Parkı (Konya)
8-Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı (Çorum)
9-Botan Vadisi Milli Parkı (Siirt)
10-Dilek Y.-B. Menderes D. Milli Parkı (Aydın)
11-Gala Gölü Milli Parkı (Edirne)
12-Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya)
13-Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı (Hakkari)
14-Hatila Vadisi Milli Parkı (Artvin)
15-Honaz Dağı Milli Parkı (Denizli)
16-Ilgaz Dağı Milli Parkı (Kastamonu-Çankırı)
17-İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı (Kırklareli)
18-İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı (Kastamonu-Çankırı)
19-Kaçkar Dağları Milli Parkı (Rize-Artvin)
20-Karagöl-Sahara Milli Parkı (Artvin)
21-Karatepe-Aslantaş Milli Parkı (Osmaniye)
22-Kazdağı Milli Parkı (Balıkesir)
23-Kızıldağ Milli Parkı (Isparta)
24-Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı (Bayburt-Erzurum)
25-Kovada Gölü Milli Parkı( Isparta)
26-Köprülü Kanyon Milli Parkı( Antalya)
27-Kuşcenneti Milli Parkı (Balıkesir)
28-Küre Dağları Milli Parkı (Kastamonu-Bartın)
29-Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı (Muş)
30-Marmaris Milli Parkı (Muğla)
31-Munzur Vadisi Milli Parkı (Tunceli-Erzincan)
32-Nemrut Dağı Milli Parkı (Adıyaman-Malatya) 
33-Nene Hatun Tarihi Milli Parkı (Erzurum)
34-Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı (Ankara)
35-Saklıkent Milli Parkı (Muğla-Antalya)
36-Sarıçalı Dağı Milli Parkı (Ankara)
37-Sarıkamış-Allahuekber Dağları Milli Parkı (Kars-Erzurum)
38-Soğuksu Milli Parkı (Ankara)
39-Spil Dağı Milli Parkı (Manisa)
40-Sultan Sazlığı Milli Parkı (Kayseri)
41-Tek Tek Dağları Milli Parkı (Şanlıurfa)
42-Troya Tarihi Milli Parkı (Çanakkale)
43-Uludağ Milli Parkı (Bursa)
44-Yedigöller Milli Parkı (Bolu)
45-Yozgat Çamlığı Milli Parkı (Yozgat)
46-Yumurtalık Lagünü Milli Parkı (Adana)
47-Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkı (Konya)
48-Abant Gölü Milli Parkı (Bolu)
49-Akdağ Milli Parkı (Denizli- Afyonkarahisar)

Haber: Ömer ŞANLI

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!