Bingöl
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2396.4
  • BIST
    10206.98
  • BTC
    61125.87$

23 İLDE 1 HELİKOPTER YOK

15 Nisan 2021, Perşembe 15:32

-Bingöl’de orman yangını, 25 Haziran Cuma günü saat 13.00 sıralarında başladı.

Yangına; 2 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 25 yangın işçisi ve 5 iş makinası ile müdahale edildi.

Antalya Kaş’ta 26 Haziran Cumartesi günü saat 14.10’da çıkan yangına 14.25’te ilk müdahale yapıldı.

Yangına; 3 helikopter, 5 ilk müdahale aracı, 2 dozer ve 36 arazözle müdahale edildi.

-Muğla Marmaris’te 27 Haziran Pazar günü saat 10.30’da çıkan orman yangınına 10.40’ta ilk müdahale yapıldı.

Yangına; 10 helikopter, 7 ilk müdahale aracı, 78 arazöz ve 6 dozerle müdahale edildi, aynı gün kontrol altına alındı.

-Denizli Merkezefendi İlçesi Gebedere mevkiinde saat 14:30’da çıkan orman yangınına 14:45’de ilk müdahale yapıldı.

Yangına; 7 helikopter, 32 arazöz, 5 dozer ve 200 orman personeli müdahale ederek aynı gün kontrol altına aldı.

Alınsın elbette, ülkenin neresinde bir yangın varsa en hızlı şekilde müdahale edilsin, ormanlar yanmasın, canlılar ölmesin.

Yangınlara müdahale edilirken bölgeler arası ayrımcılık yapılmasın. Muğla’da çıkan yangına aynı gün içerisinde 10 helikopterle müdahale edilirken, Bingöl’de çıkan yangın il müdürlüğünün 2 arazözüne, birkaç personelin sırtına bırakılmasın.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde toplam 23 il bulunuyor. Bu illerin hiçbirinde konuşlu yangın söndürme helikopteri yok.

Olası bir yangında, Adana’dan yangın söndürme helikopteri isteniyor, onun da gelmesi 2-3 gün alıyor. Tıpkı Genç’te yaşanan yangın gibi. Antalya, Muğla, Denizli’deki orman yangınlarına aynı gün içerisinde en az 3 helikopterle müdahale edilirken, Bingöl’e helikopter 2 gün sonra geldi. İkinci helikopter 4 gün sonra geldi. Bu bölgeye orman yangınları için mutlaka helikopterler konuşlandırılmalıdır.

Bingöl’de çıkan yangın, “çoğunluğu otluk ve makilik olan bölge” denilerek önemsizleştirildi.

Sizin otluk dediğiniz bölgede kim bilir kaç canlı yanarak öldü, sizin makilik dediğiniz alanda kim bilir kaç kuşun, hayvanın yuvası yandı.

İktidar partisinde görev yapan siyasetçiler, yangın bölgesine gidip arkalarına yükselen dumanları alarak pozlar verdi, altına “devletimiz tüm imkanlarıyla yangına müdahale ediyor” notunu paylaştı.

Ankara’daki temsilciler aynı şekilde, devletin tüm imkanlarının yangınla mücadelede kullanıldığını sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Sahiden devletin tüm imkanları bu kadar mıydı? Değildi elbette. Devletin imkanı Muğla’da, Antalya’da, Denizli’de olandı. İmkan vardı ama Bingöl’de kullanılmadı. Muğla’da, diğer illerde olduğu gibi yangının çıktığı ilk gün helikopterle müdahale edilmiş olsaydı yangın bu kadar büyümezdi, ormanlarımız, otluk alanlarımız, maki alanlarımız bu kadar yanmazdı.

Devletin imkanı, dördüncü günde de gerektiği gibi kullanılmadı, ormanlar yanmaya devam etti, devam ediyor, bu gidişle devam edecek.

 

Yorum Yazın