Bingöl
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2418.9
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62084.06$

BİNGÖL’ÜN GÜZEL COĞRAFYASINA TERMİK SANTRAL YAKIŞMAZ!

06 Haziran 2022, Pazartesi 15:28

Bingöl’de HES barajları yapılarak dereler kurutuldu, doğa tahrip edildi. Elektriği en pahalısından kullanmaya devam ediyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu tarafından alınan kararla, Çengel Boynuzlu Dağ Keçileri ve Yaban Keçilerinin öldürülmesi için ihaleler açıldı, yaban hayvanları av turizmi adı altında katledildi. Bingöllüler olarak izlemekle yetindik.

Ormanlarımız cayır cayır yanarken, yangınların söndürülmesinde havadan müdahale için bir helikopter dahi bölgede konuşlandırılmadı. Adana’dan gelen helikopter iki gün sonra müdahale edebildi. Onlarca hektarlık orman alanımız, içindeki canlılarla birlikte yanarak kül oldu.

Şimdi, çok daha kötü bir durumla karşı karşıyayız.

Karlıova İlçesi Halifan Köyünde termik santral yapılacağı söylentileri, şimdiden halkı tedirgin etmeye başladı. Termik santral ihalesi 7 Haziran 2022 tarihinde Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Konu ile ilgili verilen önergeler, yapılan açıklamalara karşı yetkililerce henüz bir açıklama yapılmadı, yalanlama olmadı.

Termik santral, Karlıova İlçesi Halifan Köyü bölgesinde yapılacak ancak etkileri bütün Bingöl’ü kapsayacak.

-Bingöl’ün içme suyu ihtiyacını karşılayan önemli iki kaynaktan biri bu bölgede bulunuyor. Termik santralden çıkacak zararlı maddelerin, içme suyuna karışabileceği, dolayısıyla şehir şebekesine zarar verebileceği konuşuluyor. Düşünmesi bile facia.

-Bingöl’de hayvancılığın en yoğun yapıldığı ilçelerin başında Karlıova İlçesi geliyor. En büyük meralar, yaylalar, hayvan sürüleri bu bölgede bulunuyor. Termik santralden çıkacak zararlı maddeler, toz halinde havada yayıldıktan sonra bu meralara düşecek, hem yaylalar hem de yaylalarda otlanan hayvanlar zarar görecek.

-Karlıova İlçesi, Türkiye’nin en etkin ve en tehlikeli iki fay hattı olan Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı’nın kesiştiği noktada yer alıyor. Deprem uzmanları, özellikle Yedisu-Karlıova bölgesinde 7 büyüklüğünde bir deprem olacağı konusunda bas bas bağırıyor. Olabilecek bir depremde termik santralin zarar görmesi büyük felakete neden olabilecek.

-Bingöl’ün doğası, meraları, yaylaları, doğada yaşayan canlılar, insan yaşamı bütün siyasi partilerin üstüdür. Bütün siyasi partiler olaya böyle bakmalı.

Buradan oluşabilecek bir zararda, AKP’lisi de, CHP’lisi de, HDP’lisi de, İyi Partilisi de, MHP’lisi de, DEVA’lısı da, Gelecek Partilisi de, Saadet Partilisi de… zarar görecek.

Doğanın, doğada yaşayan canlıların dini, dili, mezhebi yoktur. Dolayısıyla; doğaya, doğada yaşayan canlılara, insan yaşamına, sağlığına sahip çıkmak, bu şehirde yaşayan herkesin, her kesimin görevi ve sorumluluğudur.

Termik santral ihalesi, bir daha açılmamak üzere iptal edilmelidir.

Yorumlar

  • yorum avatar
    onur
    01-01-1970 02:00

    İki büyük parti bir araya gelirse ve kuvvetli bir hükümet kurarlarsa hem akan kanı durdurabilirler hem de ekonomiye çekidüzen verirler diye düşünüyordum.Kaynak Linki = http://www.marshaber.onm/makale/notlar-defterinden-3

  • yorum avatar
    onur
    01-01-1970 02:00

    İki büyük parti bir araya gelirse ve kuvvetli bir hükümet kurarlarsa hem akan kanı durdurabilirler hem de ekonomiye çekidüzen verirler diye düşünüyordum.Kaynak Linki = http://www.marshaber.onm/makale/notlar-defterinden-3

Yorum Yazın