Bingöl
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.19
  • EURO
    34.64
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10210.7
  • BTC
    61049.06$

ÖLDÜRMENİN SPORU OLMAZ!

15 Nisan 2021, Perşembe 15:29

Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan yaban hayvanları ihale yoluyla öldürülüyor. Bir canlıyı öldürmek vicdansızlık, caniliktir, öldürmenin sporu olmaz, vazgeçin!

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu, 2020 yılı av sezonu için Bingöl’de 7 Yaban Keçisi ve 7 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin öldürülmesi için izin çıkardı.

2021 yılında aynı komisyon tarafından öldürülecek hayvan sayısı 14’e yükseltildi. Yaban domuzlarının ihale yoluyla öldürülmesi için de ayrı karar çıkarıldı.

Merkez Av Komisyonunun kararlarının ardından yaban hayvanlarının para karşılığında öldürülmesi için ihaleler açıldı. Bu ihalelere karşı çıkan duyarlı bazı kesimler, hayvanların öldürülmemesi için kampanyalar düzenledi, konuyu mahkemeye taşıdı. Bingöl Barosunun, yaban hayvanlarının öldürülmemesi için açtığı davada, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, ihalelerin iptali, yani hayvanların öldürülmemesi yönünde karar verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, karara itiraz ederek temyiz başvurusunda bulundu. Konuyu görüşen Danıştay 13. Dairesi de, bölge idare mahkemesinin kararını onayarak, yaban hayvanlarının öldürülmemesi yönünde karar verdi.

Ancak mahkeme kararlarını dikkate alan olmadı, ihaleler iptal edilmedi, yaban hayvanlarının öldürülmesine devam edildi.

Parayı basan yabancı ve yerli avcıların, son günlerde bölgeye gelerek yaban hayvanlarını öldürmeye başladığı belirtiyor.

Çekin elinizi canlıların üzerinden, bırakın canlıları, doğayı yok etmeyi.

Öldürmenin, katletmenin sporu olmaz.

Peki, biz ne yapıyoruz, bu şehirde yaşayan, temiz havasını soluyan, doğasından yararlanan, hatta doğasıyla, doğal güzellikleriyle övünen şehrin sakinleri, ne yapıyoruz?

Sadece seyrediyoruz.

Ormanlarımız kesilirken seyrediyoruz, akarsularımız yok edilirken seyrediyoruz, şimdi hayvanlarımız katlediliyor yine seyrediyoruz.

Seyretmeye devam ettikçe ne övündüğümüz bir doğamız, ne yaban hayvanlarımız, ne de doğal bir yama alanımız kalacak.

İlin yöneticilerine açık çağrımdır; sizin göreviniz sadece yol yapmak, bina yapmak, rutin işleri yürütmek değildir.

Yöneticilik yaptığınız ilin doğasını, doğal yaşamını, yaban hayatını korumak da sizin görevinizdir.

Lütfen yaban hayvanların öldürülmesine izin vermeyin, kurumlarınızda barındırmayın, geldikleri gibi yol verin gitsinler!

Yaşadığınız şehre, bu şehrin doğasına, doğal yaşamına, çocuklarınızın geleceğine sahip çıkın ve birilerinin hırsına, öldürme eğlencesine seyirci kalmayın!

Lütfen!

Yorum Yazın