Bingöl
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62280.66$

Vicdanınız rahat olmasın!

15 Nisan 2020, Çarşamba 15:35

Bingöl’ün kangren halini alan Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşememe gibi bir sorunu var. İli yönetenler sorunu çözmek yerine sorundan kurtulmanın derdinde.

AK Parti milletvekillerinin kendilerinin getirdiği belediye başkanı tarafından Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşememe Projesi kapsamında 2016 yılında sözleşme hazırlanıp hak sahiplerine dayatıldı. Hak sahiplerine ‘imzalasan da imzalamasan da budur’ denildi ve vatandaşların büyük bir kısmı sözleşmeye imza atarak projenin başlatılmasının önünü açtı.

Sonra proje hazırlanarak ihalesi yapıldı, yüklenici firmalara yer teslimi yapıldı.

Sonra milletvekilleri, belediye başkanının da katılımıyla kurban kesilerek konutların temeli atıldı.

Sonra kış arifesi olduğu için 3-5 temel kazılıp bırakıldı.

Sonra 31 Mart 2019 mahalli idareler seçimleri yapıldı ve belediye başkanı değişti. Ama aynı partiden seçildi, AK Partiden.

Sonra ne oldu?

Sonra kendilerinin getirdiği önceki dönem belediye başkanını kötülemeye başladılar. Tıpkı bir öncekine yaptıkları gibi.

Kentsel dönüşüm projesinin bu haliyle yapılamayacağını, inşaat maliyetinin yükseldiğini, dolayısıyla yeni proje hazırlayacaklarını belirttiler. Kriz oldu, maliyetler yükseldi, bunda vatandaşın suçu ne?

Suçu hiçbir zaman kendilerinde görmediler.

Faturayı vatandaşa kestiler. Yaklaşık bir yılın sonunda vatandaşların önüne yeni bir dayatmayla geldiler.

Bu sefer diyorlar ki; ‘150 m² daire için sözleşme imzalamışsın. Sözleşme imzaladığın evin aynısını almak istiyorsan üstüne fazladan 80 bin, 100 bin, 150 bin TL para vermen gerekiyor.’

Ama proje hala ortada yok.

İnsanlar artık ‘proje hayata geçirilemiyor, üzerinden 4-5 yıl geçti, lanet olsun nasıl yapılacaksa yapılsın’ deyip dayatılan sözleşmeye imza atabilir.

Ama bu sizin kentsel dönüşememe sorununu çözdüğünüz anlamına gelmiyor.

Sizin de zaten sorun çözülsün diye bir derdiniz yok. Niyetiniz sorunu çözmek değil, sorundan kurtulmak.

Nasıl olsa bir süre sonra vatandaşlar unutur. Çünkü insanlar yaşamlarını sürdürmek için bazı şeyleri kabullenmese de unutmak zorunda kalıyor. Yarın konutlar yapılmaya başladığında bir kez daha gidip temel atacağınızı da, ‘sorunu çözdük’ diyeceğinizi de biliyoruz. Bunu söylediğiniz için size alkış tutanlar da olacaktır.

Ama vicdanınız rahat olmasın. Bugün bulunduğunuz makamların gücünden faydalanıp, insanlara dayatmalar yapabilirsiniz, evlerini yıkıp, sözleşme imzalatıp, sonra ‘bu olmadı yeni sözleşme imzalatacağız’ deyip ve insanlara yüklü miktarda borç yükü çıkarabilirsiniz. Ama birazcık inancınız varsa öbür dünyada Allah size bunun hesabını, kul hakkının hesabını soracaktır.

 

Yorum Yazın